Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vodka: kliatba ruskej politiky

.anton Vydra .kultúra .knižnica

Čítať dejiny veľkého národa cez jediný a jednoduchý kľúč sa môže zdať čudné. No Schradove Dejiny písané vodkou nás vyvedú z omylu. Nie je to nijaké lacné písanie, čo chce iba zaujať pikantnou témou, ale skutočné dejiny skutočných ľudských tragédií.

anglický názov Schradovej knihy je Vodkapolitics. To slovo odkazuje na reálpolitiku, teda až na to, že nejde o politiku založenú na reálne daných okolnostiach, ale na tom, ako dokáže profitovať z výroby a predaja vodky. A že to nie je len nejaký vtip na účet cudzieho národa, ale naozaj prepracovaný materiál, o tom nás Schrad presviedča napríklad aj stostranovým poznámkovým aparátom s poctivo doloženými odkazmi na zdroje, z ktorých čerpal. Dejiny písané vodkou nás vovedú nielen do veľkých dejín Ruska, ale aj do dejín jednej jeho trúchlohry: sústavnej opitosti.

veľká ruská dilema

Kedy a kde bola prvýkrát vypálená vodka (Poliaci s Rusmi sa o to ešte budú dlho sporiť), je síce takisto otázka, ktorú si Mark Schrad vo svojej knihe kladie, no nechce v nej primárne opisovať históriu tohto alkoholického nápoja. Zaujíma ho skôr nekontrolovateľné pitie ruských ľudí, ako aj to, prečo dávajú prednosť vodke pred inými druhmi alkoholu.

Schrad je ako historický potápač, ktorý sa ponára do hlbokých dejín veľkého národa, aby zistil, ako veľmi sa do nich vodka vpila. A vpila sa do nich skrz-naskrz. Vodkapolitika alebo politika presiaknutá vodkou, ako to nazýva, sa v Rusku nielenže udomácnila, ona vyvolala dilemu, s ktorou si ruskí politici nevedia dať rady dodnes.

Jednoducho, ide o toto: Ruský politik vie, že Rus má s vodkou problém. Takže bude pre štát ekonomicky výhodné, keď ju bude štát sám (alebo skorumpovaní priatelia mocných politikov) vyrábať a predávať, z čoho potečú nemalé – lepšie povedané, veľmi významné – zisky do štátnej pokladnice alebo na účty oligarchov. Lenže tým brutálne podporí národný alkoholizmus a demoralizované správanie obyvateľstva, nehovoriac o zdraví. Ak chce však túto pliagu v krajine aspoň eliminovať, tak cenu vodky zvýši a bude očakávať, že Rus, ktorý nemá toľko peňazí, postupne prestane piť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite