Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Znovuzrodenie Sixta Rodrigueza

.peter Bálik .kultúra

Festival Pohoda sa asi rozhodol, že na Vianoce nadelí fanúšikom hudby more darčekov. Po St. Vincent a Chemical Brothers zavíta na festival aj americký spevák Sixto Rodriguez. Tu je jeho príbeh.

Znovuzrodenie Sixta Rodrigueza AP/SITA Rodriguez do zrušenia apartheidu nemal ani tušenia, že niekde na druhom konci sveta je slávny.

spevák sa preslávil len vďaka oskarovému dokumentu Searchin For Sugar Man. Ten je neuveriteľným príbehom zabudnutého pesničkára, ktorého na výslnie popmusic vrátil tento film. V .týždni vyšla jeho story v januári 2013, keď sa Sixto vrátil na koncertné pódiá, no jeho život stále zostáva malou záhadou. Už síce nepracuje ako robotník, ale vraj opäť kandidoval do miestneho zastupiteľstva Detroitu a opäť neúspešne. Hovorí, že má napísaný celý nový album, ale nikto z neho nepočul ani notu. Prečítajte si teda, čo sa v jeho živote odohralo predtým, než sa vrátil na koncertné pódiá.

Toto je jeden z najkrajších a zároveň najpodivnejších príbehov súčasnej popmusic. Jeho hlavnou hviezdou je americký spevák Sixto Rodriguez, hrdina hudobného dokumentu Searching For Sugar Man. Ešte pred rokmi si na živobytie privyrábal rôznymi pomocnými a stavebnými prácami, dnes majú na You Tube niektoré z jeho piesní viac ako milión kliknutní. Sixto Rodriguez pochádza z mexickej prisťahovaleckej rodiny s indiánskymi koreňmi, ktorá sa začiatkom minulého storočia presťahovala do amerického mesta Detroit. Rodičia mu dali meno Sixto, pretože bol posledný zo šiestich súrodencov. Hudobník pochádzal z chudobnej rodiny, ktorá vôbec nemala na vzdelanie, a tak sa živil rôznymi robotníckymi prácami. Popritom sa naučil hrať na gitare a začal skladať vlastné pesničky. V roku 1967 mu vyšiel na malej značke prvý singel I‘ll Slip Away, vďaka ktorému si jeho talent všimli „veľké zvieratá“ z detroitských nahrávacích spoločností a ponúkli mu možnosť nahrať celý album. Od Rodriguezovho debutu Cold Fact (1970) sa očakávalo veľa, ale naopak, nestalo sa vôbec nič a album ihneď zapadol. O rok neskôr Rodriguez dostal druhú šancu, no ani Coming From Reality (1971) neurobil žiadnu dieru do sveta a spevákovi zrušili jeho kontrakt.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite