Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trochu žvástov medzi nás

.filip Olšovský .kultúra .kritika

Možno to bola náhoda, možno premyslený zámer. Dvadsiateho novembra vyšla útla Beneho knižka Korporácio aj nový album jeho Modrých hôr nazvaný Luxus clan. Dvojitá príležitosť ponoriť sa do sveta jedného z najzaujímavejších umelcov na našej miniatúrnej scéne.

Trochu žvástov medzi nás Boris Németh Bene je schopným literárnym autorom a zároveň ako raper pôsobí vo formácií Modré Hory.

deje sa to čoraz častejšie. Hudobník vydá album a jeho koncept dorozpráva v knihe. Ťažko sa mu lúči so svetom, ktorý si vytvoril, a sám najlepšie vie, že do veršov ani náhodou nevtlačí celý svoj koncept. Preto pridá ďalšie slová a kapitoly, kresby či rôzne čarbanice. Marián Benkovič, teda Bene, to robí podobne už pár rokov. Veď sólovú Slovenčinu pre samoukov vydal knižne aj ako album a minulý rok vydal spolu s parťákom z Modrých hôr Lyrikom knihu Dobré slohy – zbierku textov a príbehov o tom, ako vznikli. No tohtoročné kombo je predsa len trochu iné. Na Korporáciu aj Luxus clane síce cítiť jasný Beneho rukopis, no namiesto toho, aby rozprávali ten istý príbeh, skôr sa dopĺňajú. Čo v konečnom vyznení pôsobí ešte lepšie.

"Hoci má Bene stále iba 33 rokov, tá poviedka je vlastne najviac o starnutí."

Korporácio je malá knižka zložená z dvoch poviedok. Hlavnou postavou je istý Marián Bencúr, ku ktorému sa autor tak akurát priznáva-nepriznáva v úvodnom a záverečnom texte. Obe poviedky nesú jasný Beneho rukopis, trademarkové prirovnania (keď je niečo naozaj veľké, je to v Beneho svete takmer vždy „ako život“ a keď niečo len trochu zaváňa patetickosťou, je to radšej preventívne označené za „žvást“) aj časové zvraty. No zatiaľ čo prvú poviedku tieto znaky, podobne ako trochu priveľa lacných odkazov na sex, ťahajú k zemi, z druhej robia nezabudnuteľný zážitok. Taký typický pre Beneho, známy z viacerých jeho textov, no aj tak výnimočný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite