Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česká cesta

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

Kniha šéfredaktora časopisu Respekt Erika Taberyho Opuštěná společnost má podtitul Česká cesta od Masaryka po Babiše. Ten podtitul vyvoláva očakávania, že pôjde o pohľad na českú históriu. Nie je to tak.

Česká cesta Marko Drobnjakovic/AP Photo/SITA

autor hneď v úvode píše, že nejde o historickú prácu, ale o knižnú esej – o akúsi „úvahu nad současností, ale tak trochu i rozmluvu s minulostí o budoucnosti“. Úctyhodnú minulosť predstavujú najmä Tomáš Garrique Masaryk, Ferdinand Peroutka a Václav Havel (ale aj mnohí ďalší), ktorých spoločným menovateľom je poctivé hľadanie pravdy a západná orientácia. Neutešenú súčasnosť predstavujú Václav Klaus (starší aj mladší), Miloš Zeman a Andrej Babiš, ktorých spoločným menovateľom je populizmus a orientácia skôr východná. Budúcnosť, ak sa dá extrapolovať zo súčasnosti, sa javí skôr temná ako svetlá.

Kniha je v hrubých rysoch písaná chronologicky (začína sa Masarykom a končí Zemanom s Babišom), ale časová os nie je jej hlavnou osou. Tou je boj ťažko hľadanej pravdy s ľahko nájdenou populistickou lžou. V histórii sa pritom skáče hore-dolu a myslím, že je to skôr na škodu než na úžitok. Ani geografické odskoky (najmä do USA, najčastejšie v súvislosti s Trumpom) nie sú veľkým prínosom, pretože text skôr rozrieďujú ako zhusťujú. 

A ako sa teda darí pravde v boji s lžou? V poslednom čase nie príliš dobre a Tabery vidí jednu z hlavných príčin tohto neradostného stavu v internete a sociálnych sieťach. Internet je určite skvelým médiom pre šírenie blbostí a konšpiračných teórií. Ak je toto šírenie výdatne podporované ruskou umelou výživou (čo  rozhodne je), ide naozaj o vážny problém. Otázka je, prečo majú práve populistické lži taký veľký úspech a pravda ťahá za taký krátky koniec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite