Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dám si na frizúru jódovú tinktúru

.peter Bálik .kultúra .hudba

Po 26 rokoch sa na scénu vrátila takmer klasická zostava legendárnej punkovej skupiny Extip. Nedávno jej vyšla reedícia ich slávneho albumu Pekný škaredý deň, s ktorým je v týchto týždňoch na turné po Slovensku a Česku.

Dám si na frizúru jódovú tinktúru EVIČKA KORBEĽOVÁ Extip sú po 26 rokoch opäť na turné po Slovensku a Česku. Z ich hudby sála aj po toľkých rokoch neskutočná energia.

história slovenského punkrocku sa točí najmä okolo trojice Zóna A, Slobodná Európa a Davová psychóza. No je tu ešte jedna kapela, bez ktorej by punková scéna 80. a 90. rokov nebola kompletná: Extip. Možno nikdy neboli takí slávni ako kamaráti z iných skupín, no nikto jej nemôže uprieť fakt, že začiatkom 80. rokov patrila k zakladateľom punkovej hudby na Slovensku. 

Jej začiatky siahajú do druhej polovice 70. rokov. Na začiatku tohto príbehu stojí basák Miki Mikuška, ktorý vyrastal na hardrockových kapelách tej doby ako Black Sabbath Deep Purple alebo Nazareth. Potom prišiel Sex Pistols a všetko ostatné preňho prestalo existovať. „Zastavil sa mi svet. Dostal som to na kazete od kamaráta zo sídliska. Doniesol mu to ďalší kamarát, ktorého otec bol lodníkom. Punk k nám priplával po Dunaji,“ spomína na svoje prvé stretnutie s punkovou hudbou. 

Miki nemal nijaké hudobné ambície, nevlastnil ani španielku, no koncom 70. rokov sa začal motať okolo študentskej kapely Tip, ktorá hrala len prevzaté skladby od Elánu až po Katapult. „Nemôžem ani povedať, že to bola barová kapela, pretože to by bola urážka všetkých barových hudobníkov,“ smeje sa Miki, ktorý sa na base učil po skúškach Tipu na Trnávke a nakoniec sa stal členom kapely. 

priekopníci punku

Tip sa po zopár koncertoch rozpadol. Zhodou okolností sa však v roku 1981 objavil mladý klávesista Robo Horniak, ktorý so sebou doniesol aj zopár vlastných vecí s punkovým nádychom. Kapela ho prinútila, aby vymenil klavír za gitaru a jedna z vôbec prvých punkových kapiel v celom Československu bola na svete. Inde sa už zlatá éra punku končila, no u nás bol ešte v plienkach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite