Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján Kupecký a jeho mýty

.eva Čobejová .kultúra .knižnica

Je to taká krásna náhoda. Ján Kupecký sa narodil v Pezinku. V Pezinku je už od roku 2002 primátorom Oliver Solga. Ten je vyštudovaný kunsthistorik a veľký obdivovateľ maliara Kupeckého. Preto mesto Pezinok vydalo o Kupeckom reprezentatívnu knihu.

kedysi pred štyrmi rokmi sme stáli spolu s Oliverom Solgom v pezinskom rodnom dome Jána Kupeckého a on rozprával o svojej vízii, ako tento dom mesto kúpi. Takisto hovoril o tom, že by mala Slovenská národná galéria nakúpiť viac obrazov tohto umelca. Všetko sa to vtedy zdalo ako ťažko realizovateľná vec. No dnes už rodný dom Kupeckého vlastní mesto Pezinok, SNG kúpila na aukcii v Prahe Kupeckého Autoportrét a ďalšie jeho dielo kúpil bývalý mediálny podnikateľ Štefan Šimák, ktorý ho umiestnil do pezinského zámku. Tak čo ešte chýbalo? No predsa kniha, ktorá by pripomenula Kupeckého talent, význam, osud. Zhrnula to, čo je dodnes známe, vyskúmané a overené a načrtla, ako treba vo výskume pokračovať. No a kto by mohol takúto knihu napísať? Koho tu celé roky fascinuje Ján Kupecký? No predsa Olivera Solgu. Knihu Ján Kupecký. Život a dielo teda vydalo mesto Pezinok.

Pôvodná ambícia autora bola zrejme skromnejšia, chcel Pezinčanom pripomenúť, aký dôležitý umelec sa narodil v roku 1666 v ich meste. Lenže kniha presiahla pezinský obzor aj preto, lebo ju nenapísal insitný milovník umenia, ale odborník, ktorý vie zhromaždené fakty triediť, posudzovať, hodnotiť. Jeho profesionálna výbava sa navyše zmiesila s dvoma ingredienciami: pezinským lokálpatriotizmom a vášnivým obdivom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite