Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Po mŕtvom chrobákovi stopa neostane

.anton Vydra .kultúra .knižnica

Nie je to prvýkrát, čo nám Fedor Gál rozpráva o svojom živote, skúsenostiach s politikou a pohľadoch na spoločnosť. Tentoraz vraj už naposledy. No veď dobre, uvidíme. Tá kniha je však dôležitá v inom.

Po mŕtvom chrobákovi stopa neostane

nedávno som v jednom pražskom kníhkupectve natrafil na český preklad knihy Marthy Nussbaumovej s názvom Ne pro zisk. Tá kniha je o humanitných a spoločenských vedách a o tom, že tu vždy musia byť aj takí ľudia a také odbory, ktoré asi nebudú nikdy bohvieako profitovať, lebo to, čomu sa venujú, nerobia pre zisk. Chýbajú im široké plecia a lakte. No práve vďaka nim sa budeme vždy dozvedať čosi o našej kultúre, o sebe samých, o vlastnej histórii. Bez nich by tu niečo dôležité chýbalo. To vieme všetci, ak náhodou nie sme absolútni magori alebo ignoranti.

Tú Nussbaumovej knižku spomínam preto, lebo som si ju vzal do rúk práve v čase, keď som dočítal najnovšiu knihu rozhovorov Fedora Gála s Karolom Sudorom. Volá sa Ešte raz a naposledy a vraj je „koncom príbehu“. Názov je trochu marketingový, ale knihy nejako pomenovať treba, však? Ale to je vedľajšie. Dôležitejšie je, že z knihy na čitateľa dýchne taká normálna ľudskosť, v ktorej prím takisto nehrá zisk, ale to, čo robíme a že to vôbec robíme. Fedorovi som vzápätí napísal, že prežil neobyčajný život, ktorý žil celkom obyčajne. Čo som tým chcel povedať?

ani s prúdom, ani proti prúdu

Na prvý pohľad sa môže zdať, že Fedor Gál, syn boháča

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite