Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Americký sen podľa Toma Pettyho

.peter Bálik .kultúra

V pondelok v noci zomrel vo veku 66 rokov legendárny spevák Tom Petty. Bol to fantastický pesničkár, ktorý vo svojich skladbách zachytil realitu amerického života a vedel sa postaviť proti neprávostiam.

Americký sen podľa Toma Pettyho Owen Sweeney/AP/SITA Hudobník umrel na infarkt v pondelok v noci, 2.10.2017.

nedávno dokončil náročné koncertné turné v amerických mestách, venované 40. výročiu svojej sprievodnej kapely The Heartbreakes. Potreboval odpočinok, aby z tela dostal únavu zo života na ceste, no nakoniec ho zradilo srdce. Dostal infarkt. Bezvládneho ho našli doma ležať na zemi, nevykazoval žiadne známky života. Aj keď doktori obnovili jeho pulz, mozog už bol mŕtvy. Rodina sa ho rozhodla odpojiť od prístrojov. Tom však hneď nezomrel, aj keď o jeho smrti v pondelok večer informovali svetové médiá, jeho telo sa silou-mocou držalo pri živote. Zaspával som s malou nádejou, ale nakoniec ma ranné správy presvedčili o nevyhnutnom konci. Legenda amerického rocku zomrela v pondelok v noci vo veku 66 rokov.

elvis a Beatles

Jeho smrť je takisto prekvapivá ako odchod Davida Bowieho alebo Princa. Petty žil usporiadaným životom. Aj on mal v minulosti problémy, no posledné roky života prežil v usporiadanom vzťahu so svojou druhou ženou Danou. Blízkemu okoliu bude chýbať ako manžel, otec či blízky priateľ. Fanúšikom zas budú chýbať energické koncerty s The Heartbreakers, ako aj nové piesne, ktoré už nikdy nenapíše. Tom nezomrel na konci svojich síl, v 66 rokoch bol stále v dobrej forme a pred sebou mal ešte niekoľko albumov. 

„Počas posledného turné priznal, že už nikdy nepôjde na turné s toľkými koncertmi.“

Bol srdečný a vnímavý človek, ale zároveň sa vedel ozvať a vstúpiť do konfliktu, keď nejaká okolnosť odporovala jeho životným zásadám a tie boli často správne. Tom Petty bol dieťaťom šesťdesiatych rokov, ale vtedy bol príliš mladý na to, aby rozbehol hudobnú kariéru. Odmalička chcel byť hudobníkom, počúval Elvisa, ktorého osobne stretol v roku 1961 na filmovačke. Zažil britskú inváziu do USA, ktorej dominovali The Beatles, The Rolling Stones, The Animals alebo The Who. Na prelome 60. a 70. rokov založil svoju prvú skupinu Mudcrutch, ktorá sa na jeho rodnej Floride stala koncertnou senzáciou, ale rozpadla sa skôr, než sa dostala k nahratiu debutu. Sklamaný Petty podpísal zmluvu na sólový album, ale nakoniec ho nahral s aj s dvoma hudobníkmi z Mudcrutch – klávesákom Benmontom Tenchom a Mikom Campbelom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite