Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

November bude opäť Mesiacom fotografie

.dorota Holubová .kultúra

Na festivale Mesiac fotografie sa tento rok predstaví hviezda pouličnej fotografie Bruce Gilden, kolektív fínskych autorov so surreálnym iluzionizmom, ale aj náš fotograf Boris Németh, ktorého fotografia je tento rok poznávacím znamením festivalu.

November bude opäť Mesiacom fotografie Boris Németh Fotografia Borisa Németha zo série Homeland sa tento rok stala hlavným vizuálom festivalu.

festival Mesiac fotografie v Bratislave sa stal už stabilným partnerom Európskeho Mesiaca fotografie, ktorý sa od roku 2004 každoročne organizuje v Paríži, Viedni, Berlíne, Aténach, Budapšti, Luxemburgu a Ľublane. U nás sa dramaturgia festivalu orientuje najmä na stredo- a východoeurópsku fotografiu, no spomedzi tridsiatich výstav každý rok prináša aj svetovú hviezdu. 

Tento rok je to „majster pouličnej ulice“, rodák z New Yorku a svetová špička v pouličnej fotografii Bruce Gilden. Gilden pracuje už päť desaťročí na uliciach hlavných miest, a to svojím originálnym energickým štýlom a veľmi blízkym prístupom k ľuďom, ktorých fotí. Názov jeho výstavy Krásna katastrofa, ktorú v novembri otvoria v Dome umenia, je prevzatý z vyhlásenia Le Corbusiera. Práve ten takto nazval New York, metropolu, v ktorej sa Gildenovi podarilo zachytiť silné úprimné portréty, ktoré tomuto členovi fotoagentúry Magnum priniesli celosvetovú slávu. 

USA. New York City. 1984. Feast of San Gennero, Little Italy.Bruce GildenUSA. New York City. 1984. Feast of San Gennero, Little Italy.

V Stredoeurópskom dome fotografie bude v novembri otvorená aj kolektívna výstava fínskych autorov s názvom Surreálny iluzionizmus, ktorá pozostáva zo 127 fotografických pohľadníc. Tie divákov prenesú do začiatku 20.storočia, do značnej miery zabudnutej éry priemyselnej fotografie. V Galérii mesta Bratislava sa zase predstavia španielsky umelecký fotograf Max Esteban a významný grécky dokumentárny fotograf John Demos. Exotiku prinesú aj turecký fotograf Mustafa Dedeoglu so svojimi snímkami z Istanbulu a indický fotograf Waswo X. Waswo

Medzi domácimi umelcami sa predstaví fotožurnalista Boris Németh s aktuálnou sériou Homeland, ktorého fotografia sa stala tento rok hlavným vizuálom festivalu. Zaujímavé budú však aj zábery zo série Spartakiáda od slovenského autora Pavla Meluša

Fínska výstava fotografických pohľadníc Surreálny iluzionizmus vás prenesie do začiatku 20.storočia.kolektív fínskych autorovFínska výstava fotografických pohľadníc Surreálny iluzionizmus vás prenesie do začiatku 20.storočia.

prihlásiť sa po novom môžete aj vy!

Medzi úplné novinky festivalu patrí otvorená výzva (OPEN CALL) na predkladanie fotografických sérií. Prvýkrát v histórií festivalu tak organizátori dávajú priestor začínajúcim, aj skúseným fotografom, ale tiež novým, doposiaľ neobjaveným talentom, ktorí budú mať možnosť vystavovať na 27. ročníku festivalu. Téma predkladaných fotosérií je otvorená pre všetky fotografické žánre, hlavnou podmienkou je zaslanie 20 fotografií do 15. septembra 2017. 

Otvorená výzva je zároveň spojená s Medzinárodnou prehliadkou portfolií. Vybraní účastníci, ktorí zašlú svoje fotografické práce, budú automaticky zaradení do ich vyhodnocovania. Tí najlepší sa budú môcť sprievodného podujatia zúčastniť  bezplatne. Medzinárodná porota festivalu vyhlási víťazov otvorenej výzvy v októbri 2017 a spomedzi najlepších prihlásených fotosérií vyberie 10 fotografov, ktorí budú zaradení do festivalového programu Mesiac fotografie 2017 a kolektívnej výstavy v „Galérii pod divadlom” a ich fotografie na výstavu budú vytlačené bezplatne. 

Hlavné sprievodné podujatie Medzinárodná prehliadka portfólií Portfolio review 2017 sa bude po ročnej prestávke opäť bude konať v spolupráci s viedenským festivalom Eyes On, a prvýkrát v priestoroch Slovenskej národnej galérie. Podujatie už osemnásť rokov umožňuje začínajúcim i pokročilým fotografom a umelcom prezentovať svoju tvorbu významným osobnostiam svetovej fotografickej scény.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite