Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mladá slovenská maliarka tvorí nezvyčajné obrazy

.anton Vydra .kultúra

Stojíme pred obrazom, na ktorom najprv vidíme hory, lesné cestičky, morské vlny. No po chvíli zisťujeme, že tam, kde sa okraj jedného objektu končí, začína sa nový, celkom iný príbeh.

Mladá slovenská maliarka tvorí nezvyčajné obrazy Galéria Jána Koniarka v Trnave

je veľmi sympatické vidieť v galerijnom priestore obrazy mladej umelkyne, ktoré v sebe nesú nielen premyslenú ideu, ale takisto na diváka dokážu zapôsobiť. Kurátorka Barbora Komarová priniesla do trnavskej Synagógy – Centra súčasného umenia diela Žofie Dubovej, absolventky VŠVU z ateliéru Daniela Fishera. Ešte zo školy si Dubová odniesla Cenu rektora VŠVU a Cenu Slovenskej výtvarnej únie.

Výstava s názvom Aspect/Prospect v trnavskej Synagóge sa už síce chýli ku koncu, no priniesla do týchto starých priestorov nevšedný estetický zážitok. Vystavené obrazy pochádzajú z cyklu Hra:na, čo bol vlastne autorkin diplomový projekt. Inšpiráciou bola pre ňu takmer zabudnutá teória vnímania umeleckého diela od francúzskeho maliara 17. storočia Nicolasa Poussina.

„Žofia Dubová využíva príležitosť ponúkať oku, ktoré sa fixuje vždy na iný objekt, čosi ako prepojenie, mostík, cestu.“

Poussain vyzýval divákov, aby sa usilovali obrazy čítať, nielen ich prebehnúť jednoduchým a rýchlym pohľadom. To mu umožnilo rozlišovať medzi dvomi francúzskymi výrazmi: l’aspect a le prospect.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite