Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel dlhoročný vedúci Lúčnice Štefan Nosáľ

.redakcia .kultúra

Vo veku 90 rokov umrel zakladateľ umeleckého súboru Lúčnica, umelecký vedúci a choreograf Lúčnice, tanečník, režisér a pedagóg.

Zomrel dlhoročný vedúci Lúčnice Štefan Nosáľ Ľudovít Vaniher/SITA

nosáľ bol už počas vysokoškolského štúdia tanečníkom v Lúčnici. Po promócii učil iba pol roka. Neskôr sa venoval iba tancu. Neodradilo ho, ani keď mu harmonikár Nemčok  pri pohľade na to, ako skúša prvé odzemkárske kroky, povedal, že z neho nič nebude. Za krátky čas sa vypracoval z tanečníka na choreografa a umeleckého šéfa najznámejšieho folklórneho súboru Lúčnica. Ľudovému tancu sa potom venoval profesionálne. Významnou mierou prispel k vybudovaniu tanečného súboru Lúčnice, k jeho organizačnej stabilizácii a umeleckému rastu. 

Ako umelecký vedúci a choreograf ovplyvnil umelecký vývoj súboru Lúčnice, vytvoril svojský štýl prekomponúvania pôvodných ľudových tancov a ich umeleckej javiskovej štylizácie. Jeho taktovkou prešlo vyše šesťsto tanečníkov a vychoval vyše tridsať profesionálnych choreografov. Dôverne poznal autentický folklórny materiál a stvárnil ho divácky príťažlivým, ale umelecky náročným spôsobom.

Jeho tvorba obsahovala choreografie od umeleckého stvárnenia pôvodných ľudových tancov s jednoduchým námetom až po väčšie štylizačné celky. 

Nosáľ spolupracoval aj s ďalšími folklórnymi súbormi doma aj v zahraničí. Jeho choreografie patrili k najvýznamnejším umeleckým výtvorom v oblasti scénickej štylizácie ľudového tanca. Vyznačovali sa rešpektovaním pôvodnosti materiálu pri umeleckej štylizácii tanca, výraznou priestorovou kresbou, výtvarným cítením a vyváženou diferenciáciou sólistov a zboru. Najviac tanečných programov vytvoril pre Lúčnicu. Patril k popredným predstaviteľom a propagátorom slovenského ľudového tanečného umenia doma i v zahraničí. Amatérske súborové hnutie ovplyvňoval nielen svojou tvorbou v Lúčnici, ale aj činnosťou režiséra programov folklórnych festivalov v Strážnici, Východnej a Detve.

Najvýraznejší bol jeho osobnostný a odborný prínos vo funkcii predsedu odborných porôt choreografických súťaží a kvalitatívnych prehrávok celovečerných programov folklórnych súborov organizovaných Osvetovým ústavom v Bratislave (dnes Národné osvetové centrum).

Zdroj informácií: osobnosti.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite