Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Letný song

.peter Bálik .kultúra

Letný hit patrí k sezóne rovnako ako slnko, voda a zmrzlina. Spomínate si na Macarenu alebo Lambadu? Aj tieto hity boli niekedy soundtrackmi k nekonečnému a bezstarostnému letu.

Letný song ZÁBER Z FILMU LOVE & MERCY, 2014 | PHOTO 12/ALAMY/PROFIMEDIA

hudobní kritici, milovníci hudby a snobi ich nenávidia, podľa nich sú letné hity ešte horšie ako komáre, ktoré terorizujú ich sluch počas celého leta. Väčšina ich miluje do tej miery, že sú tieto pesničky ochotní počúvať počas celej letnej sezóny, a to aj niekoľkokrát denne. Každé leto má svoje hity. Niektoré z nich sú také obľúbené alebo nadčasové, že ich rádiá vydržia hrať roky. Väčšina z nich však nevydrží dlhšie než jednu sezónu. Ako vzniká letný hit? Akú má tento fenomén históriu? Aké správne ingrediencie musí obsahovať Summer Song? Aká pesnička bude hitom tejto sezóny?

univerzálna pieseň

Sedíme pred bratislavským Foodmarketom s Ďuďom z Hexu a bavíme sa o ich najnovšej pesničke, ktorej klip mal premiéru začiatkom júna. Už na prvé počutie je jasné, že ide o veselú letnú pesničku o užívaní si života v rytme reggae. Starší fanúšikovia Hexu, pre ktorých je Hex v prvom rade indie kapelou, sú možno trochu rozčarovaní. Nie je to typická skladba od bratislavskej gitarovky, no Ďuďo a spol. si za ňou stoja. Kapela ju už vyskúšala na svojich koncertoch a zistila, že funguje, preto ju zaradili do svojho repertoáru. 

So skladateľom väčšiny pesničiek Hexu sa bavíme o tom, či ju vymysleli špeciálne na letnú sezónu. „Vôbec. Len sme ju pustili našim kamarátom a tí nám povedali, že by sa hodila na leto. Mali pravdu, v zime by sme ju rádiám asi neponúkli,“ smeje sa Ďuďo, podľa ktorého text Ľahkého songu nie je vyslovene letný, ale má univerzálne posolstvo. 

„Mal som jednoduchý nápad. Aj demo som si pomenoval ako Jednoduchá pieseň. Ľudia ako ty hodnotia populárnu hudbu tak, že keď je jednoduchá, nie je dobrá. To nie je pravda. Nakoniec vznikol z toho song, ktorý vlastne hovorí o tom, že si treba užívať život v každom momente a neplánovať dopredu alebo pozerať sa dozadu,“ hovorí spevák a skladateľ s tým, že počas nahrávania im napadlo zavolať si hosťa. Voľba padla na Roba Grigorova, ich tínedžerského  idola, ktorý má k reggae blízko. „Dopísal si k nej text, spravil to veľmi pekne. Veľa ľudí ho nespoznáva, ale je to on. Sme hrdí, že máme takého hosťa. Keď som bol mladý, chodili sme na jeho Midi do PKO.“

Hex vkladal do svojej letnej piesne veľké nádeje, ale napriek tomu, že Ľahký song bol na druhom mieste hranosti domácich songov v slovenských rádiách, nie sú príliš spokojní. Nepodarilo sa jej preraziť do najvyšších rotácií. Až potom by sa dalo hovoriť o ultimátnom letnom songu.  Ďuďo vie, že jeho úspech sa nedá vôbec naplánovať a vlastne ani predvídať. „Môžeš mať odpozorované pravidlá. Hit by mal byť jednoduchší, ale zároveň by mal obsahovať niečo špeciálne, čo si ľudia obľúbia,“ hovorí Ďudo, ktorý sa okrem Hexu presadil aj ako autor úspešných skladieb Adama Ďuricu. Poukazuje na úspech ich staršej pesničky Keď sme sami, ktorá zhodou okolností vyšla v lete a jeden čas bola jednou z najhranejších skladieb. Aj keby Ľahký song nedosiahol hitových výšin, nič sa nedeje. V prvom rade ho teší, že s Ľahkým songom pribudol do repertoára Hexu nový druh piesne. „Reggae nie je naša parketa, ale skladba sa dobre hrá na koncerte, pretože ľudia sa hneď začnú vlniť. Keď sa z nej nestane hit, nič to, aspoň máme dobrú pesničku na koncerty,“ hovorí spevák, podľa ktorého letný song by mal byť ľahký, strednotempový a akustický.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite