Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V hudobnom raji

.peter Bálik .kultúra

Pôvodne bol bubeníkom v úspešných slovenských kapelách. Hulo s hraním skoncoval, ale pri hudbe zostal. Jeho firma backline.sk je dnes jedinou požičovňou nástrojov, ktorá okrem iného výhradne zásobuje aj festival Pohoda.

V hudobnom raji BORIS NÉMETH Hulova firma backline.sk zabezpečuje aj festival Pohoda.

s Hulom a jeho kolegom Čičim sedíme vo väčšej hale v priemyselnom komplexe pri Slovnafte v Bratislave. Všade navôkol sú veľké poličky, v ktorých sú uložené desiatky rôznych hudobných nástrojov – gitarových a basových komb, bicích, perkusií, klavírov, syntezátorov a ďalších inštrumentov. Hulo sa v noci vrátil z víkendovej fušky. Zabezpečoval koncert zoskupenia Avital meets Avital na festivale Konvergencie, ktorý si pre izraelského hudobníka zapožičal kontrabas. „Bol spokojný?“ pýta sa Čiči svojho šéfa. „Ťažko povedať. Nerozumel som mu. Povedal niečo po hebrejsky,“ odpovedá Hulo a rozpráva o kontrabase v hodnote dvetisíc eur. 

Ich ruky si počas rozhovoru neustále podávajú šúľané cigarety, raz jeden hľadá papieriky, druhý potom filtre. Sú zohranou dvojicou. Poznajú sa od už od strednej školy, kde spolu s kamarátmi založili metalovú skupinu Candytor. Hulo hral na bicích, Čiči spieval a brnkal na gitare. Kapela sa v roku 1992 premenovala na Candy Core a pamätníci možno tušia, že išlo vôbec o prvú skupinu, ktorá o rok neskôr vyhrala prestížnu súťaž slovenských skupín Malboro Rock-in so svojou výbušnou zmesou hardcore, metalu a funku. Prvou cenou mal byť koncert na slávnom dánskom festivale v Roskilde, z čoho nakoniec zišlo, no cigaretový gigant im nakoniec vyplatil odmenu šesťtisíc dolárov. Na tú dobu to bola kopa peňazí a kapela si za ne nakúpila nástroje a aparatúru. 

candy Core a Skaproška

Absolútnym vrcholom pre Candy Core bolo česko-slovenské turné, na ktorom mesiac predskakovali českej kapele Support Lesbiens. „Mali sme ledva dvadsať a žili sme svoj rokenrolový sen. Všetky koncerty boli vypredané, v Prahe bolo aj tisíc ľudí,” spomína Hulo s tým, že sa počas šnúry veľa naučili -- od hrania cez vystupovanie až po to, ako to funguje na pódiu a v zákulisí, čo potom využili v neskoršej profesii. „Manažér Supportov si nás na začiatku zobral bokom a povedal: „Kluci, zaostáváte.“ Snažili sme sa na sebe pracovať, nahrávali sme si koncerty a analyzovali, čo robíme zle. Na poslednom pražskom vystúpení stáli Supporti pod pódium a držali nám palce. Boli sme úplne iná kapela. Hovorili, že ešte nikdy nevideli taký rýchly vývoj. Už sme sa neskrývali niekde pri kombe, ale tlačili sme energiu do ľudí,” dodáva Hulo. 

Candy Core to mali pekne našliapnuté, ale v roku 1994 sa Hulo s Čičim rozhodli zo skupiny odísť. Príčinou boli prílišné ambície zvyšku kapely, pričom oni dvaja sa lepšie cítili v undergrounde. Candy Core pokračovali bez nich a ich stopa na hudobnej mape nakoniec úplne zmizla. Zhodou okolností ešte počas fungovania Candy Core založili Hulo s Čičim humorný projekt, z ktorého sa neskôr vyvinula skupina Ska-pra šupina, pomenovaná podľa gitarového brnkadla – „veď je to taká z kapra šupina.“ V starej kapele sa hrali na „drsňákov“ spievajúcich po anglicky, „Skaproška”, ako ich neskôr volali  fanúšikovia, hrala veselé pesničky, ktorými bavila seba a ostatných. Z kapely sa stala klubová a napokon aj festivalová senzácia, aj keď svoj regulárny album vydala až po deviatich rokoch fungovania. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite