Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chuck

.peter Bálik .kultúra .hudba

Chuck Berry sa svojho najnovšieho albumu, ktorý vyšiel minulý týždeň, už nedožil. Zomrel v marci tohto roku vo veku 90 rokov. Zostal po ňom bohatý príbeh plný rokenrolu, ale aj vážnych „prúserov“.

Chuck CHUCK BERRY V ROKU 1967 | BERNARD LEGUAY/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

americký velikán sa narodil 18. októbra 1926 v St. Louis. Jeho prvým nástrojom bola akustická gitara, ktorú neskôr vymenil za elektrickú. Začiatkom 50. rokov začal hrávať v triu po baroch, kde si spravil meno aj tým, že na rozdiel od iných Afroameričanov nemal vo svojom repertoári len blues alebo R’n’B, ale aj belošské country. To mu nakoniec otvorilo dvere aj do šoubiznisiu. V roku 1955 sa mu podarilo dohodnúť si stretnutie s Marshallom Chessom, šéfom značky Chess Records, ktorá dala svetu Muddyho Watersa, Howlina Wolfa alebo Ettu James. 

Hudobný vydavateľ nebol  z jeho čierneho repertoáru až taký nadšený, ale páčila sa mu jedna stará countryová odrhovačka. Chuck ju  prekopal a krátko nato ju doniesol do štúdia pod novým názvom Maybellene. Bol to jeho prvý veľký hit. Potom, v druhej polovici 50. rokov, ho nasledovali ďalšie bomby ako Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen, School Days, Johnny B. Goode, Little Queenie alebo Memphis, Tennesse, ktoré zarezonovali medzi americkou a britskou mládežou. 

shakespeare rokenrolu

Ak by ste hľadali pre rokenrol ďalšie meno, je ním Chuck Berry, povedal o jeho veľkom vplyve na popmusic John Lennon. Bob Dylan zas o Chuckovi vyhlásil, že bol Shakespearom rokenrolu. Nie je to prehnané tvrdenie. Tento hudobník bol autorom drvivej väčšiny svojich pesničiek. Vedel pracovať s jazykom a bol skvelým textárom, čo sa prejavilo aj po rokoch, keď si bez pomoci ghostwritera napísal vlastnú autobiografiu, ktorá má aj svoju literárnu kvalitu. Paradoxne, v čase jeho najväčšej slávy mu už pomaly ťahalo na tridsiatku, bol ženatý a bol už aj otcom, no ako málokto iný sa vedel trafiť do duše amerického tínedžera. Chuck písal svoje skladby s vedomím zárobku a slávy, no robil to dokonale. Ešte dnes ľudia žasnú nad jeho jednoduchými, ale trefnými veršovačkami, ktorým sa podarilo prežiť do dnešných dní. „Niektoré jeho texty sú skvelé tým, že sú ľahko zrozumiteľné. Chuck vedel skvelým spôsobom pochopiť, o čo ide a jednoducho to podať. Na jeho albumoch sa toho veľa neudeje, ale všetko je na správnom mieste a v správnom čase,“ povedal o ňom jeho kamarát Keith Richards. 

„Ak by ste hľadali pre rokenrol ďalšie meno, je ním Chuck Berry.“

Keď sa v prvej polovici šesťdesiatych rokov vrátil z väzenia, zistil, že sa na neho nezabudlo. Bítové kapely ako The Beatles alebo The Rolling Stones mali jeho skladby v repertoári a označovali ho za jedného zo svojich najväčších hrdinov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite