Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O Špine a Mečiarovi

.peter Bálik .filip Olšovský .kultúra

S kolegom Filipom Olšovským sme boli tento týždeň na novinárskej premiére filmu Špina, po ktorej sme spravili rozhovor s režisérkou Terezou Nvotovou.

O Špine a Mečiarovi bfilm Záber z filmu Špina režisérky Terezy Nvotovej

je to jej prvý hraný film a napriek tomu, že ide o ďalšiu slovenskú drámu, ktorá ide do kín a ktorá nešetrí diváka (hlavným motívom filmu je znásilnenie), nie je to vôbec zlý film. Špina je príbehom znásilnenej tínedžerky, ktorá sa prepadá do hlbokej depresie a jej život visí na vlásku. Tereze sa podarilo zachytiť vo filme reálny život mladých ľudí, herečka Dominika Morávková-Zeleníková je v hlavnej úlohe skvelá a tvorcovia napísali dialógy tak, že nepôsobia rušivo a neprirodzene ako pri drvivej väčšine slovenských filmov. 

Aj Špina má svoje muchy, miestami je tej tragédie a kriku až príliš, ale tieto nedostatky sa až tak nepodpíšu na vyznení celého filmu. Na prvotinu je to veľmi slušný film. 

Neskôr sme sa s Terezou bavili aj o dokumente o Vladimírovi Mečiarovi, ktorý pripravuje už niekoľko rokov. Režisérka vstúpila do tohto projektu pomerne naivne, no z dokumentu, ktorý mal byť o politikovi na dôchodku, sa podľa nej vykľul ambiciózny film, ktorým Tereza chce cez Mečiarovu osobu popísať vratké 90.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite