Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Liečivá harmónia a Fleet Foxes

.peter Bálik .kultúra .hudba

Návrat amerických Fleet Foxes, ktorí po siedmich rokoch vydávajú nový album, nám pripomína polozabudnutý svet harmónií, ktoré dominovali popmusic v šesťdesiatych rokoch.

Liečivá harmónia a Fleet Foxes KYLE JOHNSONKOLEKCIA/NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA Fleet Foxes sa podarilo oživiť krásu harmónie, ktorá z popmusic takmer vymizla.

pred deviatimi rokmi spôsobili v popmusic malú revolúciu. Nebola to vlna typu príchodu grunge, britopopu alebo tanečnej hudby, tieto druhy hudobných zemetrasení sú v dnešnom svete minulosťou. Fleet Foxes sa vtedy podarilo oživiť krásu harmónie, ktorá z popmusic v posledných desaťročiach v podstate vymizla. Nielenže sa z ich prvého albumu predalo viac ako jeden milión kusov, ale ich úspech pomohol presadiť sa ostatným folkrockovým skupinám, ktorých piesne stáli na viacvrstvových vokáloch. 

stroj času

Hovorí sa, že hlas je najkrajší hudobný nástroj, a teraz si predstavte, že tento nástroj dva, tri či päťkrát znásobíte a začujete hudbu, ktorá sa vymyká všeobecným parametrom. Ak je zladená a krásne vymyslená, siaha až po nebesia. Niekto by povedal, že sa dotýka božej prapodstaty, iný by to označil za mágiu, ale celkovo by sa všetci zhodli, že počuli niečo nádherné a neopakovateľné. 

Hudba Fleet Foxes je vlastne ako stroj času, na ktorý nasadnete a zavezie nás do minulosti. Nájdeme v nej odkazy na slnečné šesťdesiate roky, na starý anglický folk alebo na duchovnú hudbu. Na to, aby sme pochopili, odkiaľ sa táto muzika vzala, musíme sa vrátiť do minulosti. Harmónie stáli pri zrode popmusic, kam sa dostali rôznymi cestičkami od klasickej cez folkovú až po gospelovú hudbu. Elvis bol síce kráľom rokenrolu, srdce mnohých tínedžerov si získalo americké bratské duo Everly Brothers. Don a Phil spievali o predovšetkým o láske, ale sila ich pesničky stála na fantasticky zladených dvojhlasoch, od ktorých sa odpichla nasledujúca generácia hudobníkov. 

„Hudba Fleet Foxes je vlastne ako stroj času, na ktorý nasadnete a zavezie nás do minulosti.“

Simon and Garfunkel sa považujú za ich priamych pokračovateľov. Keď The Beatles nahrávali druhý singel Please Please Me chceli, aby ich vokály zneli presne ako z pera Everly Brothers. Ich obrovským fanúšikom bol Brian Wilson z Beach Boys. Jeho „plážoví chlapci“ sa do hitparád dostali najprv cez rokenrol Chucka Berryho, no postupne v ich repertoári začali prevažovať vokály a čoraz sofistikovanejšie harmónie, ktorých autorom bol práve Brian – až kritici označili jeho tvorbu za tínedžerské symfónie pre boha. Kapela zaznamenala vrchol albumom Pet Sounds, špeciálne skladbou God Only Knows, kde ukázala, ako ďaleko sa dá v popmusic zájsť, no nakoniec pohorela na Brianovom chatrnom psychickom zdraví. Počas nahrávania albumu Smile nezvládol tlak na svoju osobu a v podstate sa zbláznil. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite