Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za Greggom Allmanom

.peter Bálik .kultúra

V Európe nikdy Allman Brothers Band nemali taký úspech ako doma, ale pre Američanov zostávajú jednou z najlepších skupín všetkých čias. Jej líder Gregg Allman zomrel cez víkend vo veku 69 rokov.

Za Greggom Allmanom Jerome McClendon/AP/SITA

gregg Allman bol hlavným spevákom a po smrti svojho brata a gitaristu Duana Allmana jej kapelníkom. Allman Brothers boli skupinou, ktorá neskôr ovplyvnila ďalšie generácie hudobníkov. Nielenže boli začiatkom sedemdesiatych rokov lídrami hudobného hnutia, ktoré si hovorilo Southern rock, ale popri Grateful Dead boli špičkovou koncertnou kapelou, ktorá rada džemovala a plynule prechádzala jednotlivými žánrami od blues cez country, rocku alebo džezu. Ich tretí album At Fillmore East (1971) patrí medzi najlepšie živé nahrávky rockovej histórie. 

Gregg Allman sa narodil 8. decembra 1947 v Nashville. V šesťdesiatych rokoch vystriedali spolu so starším bratom Duanom viacero kapiel, no žiadna z nich nebolo úspešná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite