Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generačný parkúr

.zuzana Mojžišová .kultúra .kritika

Vo filme už všakovaký druh muža sa objavil. Taký, ktorý nebol alebo padol na zem, alebo bol na úteku, v ohni, muž so znakom smrti, s fajkou, duchom, bernardínom, kinoaparátom, puškou, medveďou kožou, orlom a sliepkou. A teraz je to muž s menom. Ove.

v prípade veselého švédskeho filmu Muž menom Ove je dobré začať od Adama. Teda od rovnomennej knižnej predlohy, podľa ktorej bol nakrútený. Napísal ju novinár a spisovateľ Fredrik Backman, roztočil ňou svoju bestsellerovú literárnu kariéru a preklady do desiatok cudzích jazykov. V slovenčine mu, zatiaľ, vyšli tri knihy. Okrem Oveho aj Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa, príbeh sedemročnej Elsy, ktorej najlepšou priateľkou je sedemdesiatsedemročná babička výmyselníčka. Keď sa úžasná starká dozvie, že onedlho umrie na rakovinu, napíše niekoľko listov pre susedov. Z Elsy sa stáva poštárka. Poštári, ako dobre vieme, všeličo nezvyčajné na svojich listonosných pochôdzkach zažívajú... A ešte román Tu žila Britt-Marie o šesťdesiattriročnej žene, ktorá sa po štyroch dekádach vyzlieka zo zväzku manželského a hľadá si nový priestor pre život. Nachádza ho v zabudnutej ošumelej dedine Borgu, kde tamojšie mládežnícke futbalové mužstvo úpenlivo hľadá trénera. Prípadne trénerku. Tematické dráhy sú určené – vzťahy medzi generáciami, staroba, schopnosť pomáhať, odhodlanie prekročiť svoje rubikony a začať odznova, láska, obrazotvornosť verzus pravidlá, tolerancia k inakosti. (Súčasná severská beletria sa do seniorstva pustila vskutku húževnato a nesmierne milo a s úsmevom; napríklad v tvorbe Arta Paasilinna, Minny Lindgren, Cathariny Ingelman-Sundberg, Jonasa Jonassona.)

„Počul som, že Fredrik Backman je podobne nevrlý ako Ove z jeho románu a trochu som sa ho preto obával,“ rozpráva filmový režisér Hannes Holm, „Keď sme sa stretli, povedal mi iba, že o filmovaní nič nevie, nech napíšem scenár a pošlem mu ho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite