Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pusťte to ticho naplno

.anton Vydra .kultúra .hudba

Kanadská džezová speváčka a pianistka Diana Krall vydala práve nový album Turn Up the Quiet. Po rôznych experimentoch sa vracia ku klasickým džezovým štandardom.

Pusťte to ticho naplno PRESSFOTO MARY MCCARTNEY Nový album Diany Krall je satisfakciou pre tých, ktorých odpudzovalo jej experimentovanie v posledných rokoch tvorby. Je späť tam, kde tomu najviac rozumie.

päťdesiatdvaročná Diana Krall je dnes pre mnohých nepochybne džezovou kráľovnou, a to nielen podľa mena, ale aj na základe toho, čo sa jej v hudobnom svete za tie roky podarilo. Turn Up the Quiet je jej trinásty album a len sotva jej prinesie nešťastie. Naopak.

búrlivý nástup

Prvých päť albumov Diany Krall vyšlo ešte v poslednej dekáde minulého storočia. Stepping Out a Only Trust Your Heart boli zároveň prvé, ktoré som si kedysi v USA kúpil, keď sme tu o nej ešte takmer nič nevedeli. V roku 1996 prišla s albumom All for You, ktorý bol otvorene priznanou poctou jej džezovému vzoru. Tým bol Nat King Cole. Ak ste počuli Lasicov, Satinského a Filipov album Bolo nás jedenásť, isto si spomeniete, že medzi bonusmi bola aj takzvaná Prerušená pieseň. Satinský rušil a Lasica spieval: „It was fascination...“ No, a to je Nat King Cole. Na najnovšom albume sa k nemu Diana vráti vo „very very extraordinary“ piesni L-O-V-E, pôvodne z roku 1965.

Diana Krall sa stala slávnou náhle, hoci jej to chvíľu predsa len trvalo. Vyrástla v kanadskom Nanaimo v Britskej Kolumbii, kde sa aj v roku 1964 narodila. Na klavíri hrala od štyroch rokov. V sedemnástich dostala možnosť študovať na bostonskom Berklee College of Music. Potom sa dlho nič nedialo. Teda dialo, no mimo sledujúceho oka kamier a fotoaparátov. Diana si hľadala svoje miesto: najprv v Los Angeles, potom vo Vancouveri, až nakoniec zvíťazil New York. A tam sa to celé začalo.

„Ten šepot dokážu pretnúť náhle zvýraznenia – je to ako keď kontrabasista počas plynulej hry náhle trhne strunou. “

Svoj debutový album Stepping Out vydáva ako dvadsaťdeväťročná dospelá žena, ktorá má už kadečo za sebou: od tínedžerského spievania kdesi v reštaurácii jej rodného mesta až po spoluprácu s inými hudobníkmi, kde takpovediac hrala „druhé husle“. Lenže Stepping Out je už čosi celkom iné: ostatní tu svojou hrou sprevádzajú ju. O kvalitách jej spevu a hry nikto nemá dôvod pochybovať. A tak prichádzajú na svet ďalšie albumy a spolupráca s producentom Tommym LiPumom, ktorý sa podpísal aj pod ten najnovší. Všetky spája niečo spoločné: džezová klasika, nízko posadený, až šeptavý spev, ktorý je pre ňu typický. Ten šepot dokážu pretnúť náhle zvýraznenia – je to ako keď kontrabasista počas plynulej hry náhle trhne strunou. V jej speve aj hre na piano je to ako výrazná pečať jej štýlu.

Rok 2002 je pre ňu ťaživý. Matka Adella zomiera s diagnózou mnohopočetného myelómu, nádorového ochorenia plazmatických buniek. Matka sa ešte počas života výrazne angažovala v charitatívnej organizácii Multiple Myeloma Research Foundation (MMRF). Diana sa spolu so sestrou Michelle (tá bola pôvodne policajtka, dnes spravuje Dianinu webstránku) rozhodnú v roku 2004 založiť Krall Family Fund na pomoc ľuďom s týmto vážnym ochorením. Diana navyše prijme čestné členstvo v MMRF a dodnes aktivity tejto organizácie podporuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite