Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pootvorenie novej Cvernovky

.peter Bálik .kultúra

Prvého mája nová Cvernovka otvorí svoje dvere pre verejnosť. Pre jej nadáciu a nájomníkov, ktorí v lete minulého roka museli opustiť priestory bývalej pradiarne na Mlynských nivách, je to veľké víťazstvo.

Pootvorenie novej Cvernovky VIKTOR SZEMZÖ Na prvého mája cvernovkári sprístupnia nové priestory verejnosti, ale o oficiálne otvorenie ešte nepôjde.

keď už bolo jasné, že komunita umelcov, dizajnérov, architektov a kreatívcov sa musí vysťahovať z pôvodnej Cvernovky, bolo treba riešiť, čo ďalej. Prvou možnosťou bolo, že každý pôjde svojou cestou, no umelecká komunita si uvedomovala, že by bola škoda zahodiť všetko, čo za celé roky vybudovali v pôvabných industriálnych priestoroch cvernovej fabriky. Vznikla preto Nadácia Cvernovka, ktorá dostala za úlohu nájsť nový domov. Na prekvapenie to hľadanie netrvalo dlho – Bratislavský samosprávny kraj vyšiel kreatívcom v ústrety.

V lete minulého roka padlo definitívne rozhodnutie. Cvernovkári sa presťahujú do priestorov na Račianskej ulici, kde pred časom sídlila Chemická priemyslovka.

Keď .týždeň navštívil pred niekoľkými mesiacmi túto budovu, bola naozaj v zlom stave. A ani šesť dní pred prvomájovým otvorením ateliérov nevyzerá vonkajší areál tak, že je zrelý na otvorenie. Vo vzduchu cítiť stavebný prach, navôkol sú kopy sutín, dreva a skupina robotníkov akútne rieši na dvore nejaký problém. Na dvore sa stretávam s jedným členom novej Cvernovky Vilom Csinom. Vedľajším vchodom sa dostávame do budovy. Na prízemí stále prebiehajú rekonštrukčné práce. Vilo je však optimistický. „Vyzerá to všelijako, ale do prvého mája to určite stihneme,“ tvrdí presvedčivo.

spokojní nájomcovia

Prehliadku začíname suterénom, kam sa medzičasom sťahujú hudobníci. Míňame skúšobne Talent Transportu, B-Complexa, Swing Society Orchestra a Soté. V podzemí bude sídliť aj tlačiareň Dobrotlač a vydavateľstvo Kaliho Bagalu so skladom kníh. Potom sa presúvame na prízemie do vstupnej haly. Rekonštrukciu neprežila stará drevená vrátnica, ale zostal pôvodný skelet, pripomínajúci hotelovú recepciu, ktorý navrhol ešte architekt budovy Vladimír Karfík. Hneď vedľa bude mať obchod ArtAttack, kde sa bude predávať umenie vytvorené v budove.

Za vrátnicou stretávame skupinu ukrajinských robotníkov, tu by mal na jeseň vyrásť klub s bistrom a kaviarňou. Na prvom poschodí nad klubom boli laboratórne miestnosti. Namiesto nich tam je dnes ateliér Atóm. Jedna z prvých funkčných prevádzok v budove je zariadená tak, že kombinuje staré prvky budovy s novými. Časť pôvodných vecí, ako mohutný kachličkový stôl alebo staré dvere, si nájomcovia ponechali a doplnili súčasným dizajnom. Vedľa Atómu sídli Martina Jakabovičová, ktorá v pôvodnej Cvernovke viedla fotografický ateliér. Jej nový ateliér sa volá Svetlík. Je to jediné miesto v budove s vysokým stropom, ale rekonštrukcia dala poriadne zabrať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite