Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Za géniom Jonathanom Demmom

.peter Bálik .kultúra

V mori rôznych správ sa takmer stratila jedna smutná informácia. Vo veku 73 rokov zomrel tento týždeň skvelý filmár a autor nezabudnuteľných koncertných dokumentov Jonathan Demme.

Za géniom Jonathanom Demmom Chris Pizzello/Invision/AP/SITA Justin Timberlake, vľavo, hviezda koncertného filmu Justin Timberlake + the Tennessee Kids spolu s režisérom Jonathanom Demmom na premiére filmu počas Medzinárodného filmového festivalu v Toronte.

americký režisér patril medzi špičkových hollywoodskych filmárov, ktorý sa okrem nakrúcania slávnych blockbusterov venoval aj hudobným dokumentom. Priaznivci strieborného plátna ho mohli poznať vďaka filmom Mlčanie jahniat (1991), Philadelphia (1993) a Rachel sa vydáva 2008). Jeho poslednou celovečernou snímkou bola Nikdy nie je neskoro (2015) s Meryl Streepovou v hlavnej úlohe starnúcej rockerky.

Hudba hrala v Demmových filmoch dôležitú úlohu a bola jeho celoživotnou záľubou. Keď pracoval na filme Philadelphia, jednom z prvých hollywodských filmov, ktorý sa zaoberal právami homosexuálov a chorobou AIDS, poprosil svojich kamarátov Brucea Springsteena a Neila Younga, aby napísali titulnú skladbu k filmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite