Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Verejnoprávne a aj dobré

.eva Čobejová .elena Akácsová .kultúra

O RTVS sa začína zvádzať politický súboj. Nič nové na Slovensku, ale kritika neprišla vo vhodnom čase. Verejnoprávnej televízii teraz celkom ide karta.

Verejnoprávne a aj dobré RTVS Šou Zem spieva ukázala, že slovenský folklór je stále silný fenomén a ľudový spev a tanec baví aj mladé generácie. Jedným z finalistov bola aj viacgeneračná folklórna skupina Raslavičan z východneho Slovenska.

kritizovať verejnoprávnu televíziu nie je ťažká vec. Občas nezáživné spravodajstvo, servilné diskusie, chabá investigatíva... To všetko môže chýbať ľuďom, ktorí odborne skúmajú médiá, politikom, rozhľadeným voličom. Lenže veľká časť verejnosti zvyčajne na televíziách hodnotí iné veci – seriály či zábavu. No a v tejto oblasti sa teraz RTVS – a môže sa šéf SNS Danko, volajúci po štátnej televízii, aj rozkrájať – prosto darí.

zem spieva a esemeskuje

Zábavná šou sa prostriedkami osvedčenými v rôznych speváckych či tanečných súťažiach zmocnila folklóru. A urobila dobre. Rôznych talentových zápolení, kde sa spieva, tancuje či napodobňuje, už mali diváci celkom dosť. Folklór bol však prekvapujúci: je možné urobiť z neho dobrú zábavnú šou? To musela byť hneď na začiatku určite zásadná otázka a aj isté riziko. Ak by sa to urobilo zle, mohla to byť pohroma a chudák folklór by si to odniesol. Ale Mikovej televízii to vyšlo. Sobotňajšie finále si pozrelo 583-tisíc divákov a spolu poslali 235-tisíc SMS. Takto nevyzerá prepadák.

Samozrejme, nie všetci ujúkali od radosti, že folklórna šou valcuje sledovanosť. Ako sa profilovali tábory skeptikov a nadšencov, bolo vidieť aj v redakcii .týždňa. Jedna redaktorka, ktorá sa roky folklórom a folklorizmom aktívne zaoberá a píše o tom, mala k šou veľa výhrad už od jej prvého ohlásenia a vôbec nezdieľa všeobecné nadšenie, že táto šou je lepšia, hodnotnejšia či edukatívnejšia len preto, že sú v nej ľudia v krojoch, a nie v cirkusových kostýmoch. Navyše sa jej vidí, že maďarskí tvorcovia podobného formátu, ktorý má maďarská televízia Duna (Fölszállott a páva), lepšie pochopili základ folklóru.

Druhá kolegyňa, ktorá o folklóre veľa nevie, na folklórne festivaly nechodí, bola však so spievajúcou Zemou veľmi spokojná. Tešilo ju, že v sobotu večer sa výnimočne zrazu pred televízorom stretli tri generácie – tínedžerská dcéra, jej rodičia aj starí rodičia a dokázali spolu celý program pozerať, aj sa zabaviť. Nikto sa nenudil a rodina strávila výnimočné večery, hoci každému zástupcovi generácie sa páčilo niečo iné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite