Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Record Store Day na Slovensku

.peter Bálik .kultúra

V bratislavskej kaviarni Kút je malý obchod s vinylmi. Vinylové platne sú prvým obchodom s hudbou u nás, ktorý sa podarilo zapojiť do Record Store Day. Jeho desiaty ročník sa uskutoční 22. apríla. O sviatku venovanom malým predajniam s hudbou sme sa rozprávali s Jojom Peštom, šéfom obchodu.

Record Store Day na Slovensku archív Joja Peštu Jojo Pešta, šéf obchodu Vinylové platne dotiahol Record Store Day na Slovensko.

aký má význam RSD a prečo je podľa teba táto udalosť dôležitá?

Record Store Day je sviatok – oslava kultúry nakupovania hudby v nezávislých „kamenných obchodoch“. Hlavným predmetom tohto sviatku je vinylová platňa, nezávislá kamenná predajňa s hudbou a hudobná klientela s preferenciou fyzického kupovania hudby pred nákupmi a sťahovaním hudby z internetu. Veľmi dôležité je slovo „nezávislý“ – „independent“. Predajne s týmto prívlastkom predstavujú protipól k „major“ obchodom s hudbou s nadnárodným významom, ktoré výraznú časť hudobnej produkcie predávajú cez vlastný e-shop alebo vo forme predaja digitálnych súborov. Stalo sa dobrým zvykom až tradíciou, že interpreti a vydavatelia zapojení do RSD synchronizujú termíny vydávania svojich diel práve s týmto sviatkom. Unikátne reedície albumov, limitované edície SP singlov, ale aj prvé uvedenie albumov na trh sú hlavným ťahákom pre zberateľov hudby zapojených do RSD.

v čom sa odlišujú nezávislé kamenné obchody od „major“ obchodov?

RSD je príležitosťou pripomenúť fanúšikom hudby časy, keď sa po vinylovú platňu chodilo do obchodov asi ako po dobrú knihu. Kultúra fyzického kupovania hudby v kamennej predajni má svoje osobité čaro.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite