Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prorokov strom

.peter Bálik .kultúra .hudba

Pred tridsiatimi rokmi nahrali U2 album The Joshua Tree, ktorý z nich spravil svetové hviezdy. Teraz sa kapela rozhodla k nemu vrátiť a vyraziť s ním na turné. Vtedy kritizovala Reagana, dnes je na rade Trump.

Prorokov strom TOPFOTO/PROFIMEDIA

veľké skupiny ako U2 si väčšinou robia plány na niekoľko rokov dopredu. No koncom minulého roka írska skupina odrazu oznámila, že v máji vyráža na turné pri príležitosti tridsiateho výročia vydania albumu The Joshua Tree. Aj tí najväčší fanúšikovia zostali prekvapení. Očakávali, že kapela konečne vydá nový album Songs of Experience, ktorý sľubuje už dva roky, ale víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách skrížilo všetky plány. Svet sa zobudil do novej reality a štvorica, ktorá myslí aj koná globálne, sa rozhodla zareagovať.

Nevidíme do hláv členov U2, či toľko sľubovaný nový album nemajú ešte dokončený, a preto im tridsiate výročie ich najslávnejšej platne, ktorá ich v roku 1987 katapultovala do prvej ligy svetovej popmusic, prišlo skutočne vhod. S odstupom času sa však ich rozhodnutie prezentovať na turné celý album nakoniec javí ako logické. The Joshua Tree vyšiel v čase administratívy Ronalda Reagana. Pre nás zostane tento americký prezident politikom, ktorý pomáhal poraziť komunizmus, pre U2 a vtedajšiu generáciou mladých rebelov bol Reagan zosobnením odvrátenej strany Ameriky, ktorej dominovali kravaty z Wall Street, korupcia, chamtivosť a zborené sny mnohých Američanov. S víťazstvom Trumpa sa tento svet do istej miery vrátil. „Myslím, že kruh sa opäť uzavrel a sme tam, kde sme boli predtým, zmenili sa len herci,“ povedal basák Adam Clayton.

dve Ameriky

Z The Joshua Tree sa dodnes predalo viac ako tridsať miliónov kusov. V diskografii U2 ide o výnimočný album, ktorý kapelu katapultoval do prvej ligy svetového rocku. Určite sa však nerodil ľahko. U2 boli súčasťou postpunkového hnutia, ktoré vo svojom manifeste odmietalo akúkoľvek hudbu z minulosti. Kapela sa však každým albumom po hudobnej stránke posúvala, mala čoraz viac fanúšikov a na rozdiel od mnohých ostrovných kapiel sa im začalo dariť aj v Amerike. Aj preto, že U2 sú Íri a tí ju vždy vnímali ako zasľúbenú krajinu, kam najprv odchádzali za lepším životom a neskôr utekali pred devastujúcim hladomorom. Kapela tam začala hrávať pomerne často, dokonca v Štátoch nahrala aj prvý živý album a postupne si ju zamilovala. Bono sa ponoril do americkej literatúry a začal hltať knihy od Allena Ginsberga, Trumana Capoteho, Raymonda Carvera alebo Flannery O’Connor. Gitarista The Edge objavil americkú stanicu, ktorá hrala tradičné blues, folk a country. Vplyvy tradičnej hudby sa postupne dostávali do jeho hudobných nápadov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite