Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vnímať to, čo sa prehliada

.anton Vydra .kultúra .rozhovor

O tom, ako prebiehal výber desiatich finalistov dvanásteho ročníka literárnej súťaže Anasoft litera, sa rozprávame s básnikom a literárnym vedcom Jánom Gavurom.

Vnímať to, čo sa prehliada ANTON VYDRA Podľa Jána Gavuru sú hodnotní tí autori, ktorí vedia preukázať, že sú vnímavými pozorovateľmi života a dokážu tvoriť umelecký text.

tento rok stála porota Anasoft litery pred historicky najvyšším počtom titulov – takmer dvestotridsať. Čo to znamená vybrať z nich desať najlepších?

Keby sme chceli všetky tie knihy prečítať, bola by to temer životná úloha. Po náraste kníh nad dvesto už nemožná. Časť kníh už od začiatku neašpirovala na umelecký výkon, pretože šlo o účelovú literatúru, ktorá mala skôr zabaviť čitateľa. Ak pri prvej selekcii dostala niektorá z kníh už v úvode záporné hodnotenie, bolo zrejmé, že na finálovú desiatku nedosiahne a bola vyradená. Naopak, iné knihy dostávali od začiatku absolútne hodnotenia, takže sme vopred vedeli, že pôjde o titul užšieho výberu.

koľko kníh sa dostalo do tohto užšieho výberu?

Takmer sto.

to boli knihy, o ktorých ste si povedali, že v sebe nesú nejakú hodnotu?

Samozrejme. Ale cieľom Anasoft litery je vybrať knihu, ktorá je výnimočná a pri ktorej je výnimočná aj snaha dosahovať umeleckú hodnotu. No a z tej stovky takých bolo asi päťdesiat.

zostava poroty bola tento rok doslova „básnická“ – buď ste básnici, alebo sa poézii venujete vo svojej vedeckej činnosti. Poznačilo to váš výber?

To, že sa v našej vedeckej práci venujeme poézii, je naozaj pravda, ale myslím, že sme kompetentní posudzovať aj prózu.

o tom vôbec nepochybujem, pýtam sa to len, či to nemalo vplyv na selekciu titulov.

Keď som bol v porote Anasoft litery v roku 2011, tiež tam bola prevaha básnikov. A zdá sa mi, že to dopadlo dobre.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite