Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.kniha na víkend: Daždivý deň

.anton Vydra .kultúra

Tú knihu považujem za malý osobný objav. Natrafil som na ňu len náhodou. Bola zastrčená medzi inými titulmi. No skrýva v sebe zaujímavé príbehy.

.kniha na víkend: Daždivý deň Kniha Daždivý deň vykrýva prázdnu dieru a zapĺňa ju veľmi zaujímavým čítaním.

otvorene priznávam svoju neznalosť. Doteraz som o tom portugalskom autorovi nepočul ani slovo. Meno José Maria Eça de Queirós mi nič nehovorilo. A to bez ohľadu na to, že v minulosti od neho u nás vyšlo už niekoľko kníh. Lenže to bolo veľmi dávno a knihy zmizli niekde v tmavých regáloch knižníc a antikvariátov.

Keď som sa však začítal do zbierky piatich Eçových poviedok s názvom Daždivý deň, doľahli na mňa čudné pocity viny za svoje doterajšie ignorantstvo. Eça de Queirós (1845 – 1900) píše svoje príbehy azda trochu staromódne, ale vnáša do nich prvky, ktoré prekvapia.

Pre Eçove príbehy je typický náhly zvrat v toku udalostí. Napríklad z vyhlásenej svätice sa stane žena celkom opačných kvalít; z muža Jacinta, ktorý žil v nadbytku toho, čo mu ponúkala civilizácia, je zas razom človek, ktorý sa rozhodol žiť na vidieku.

„Vzniklo tu opäť niečo, čo vykrýva zízajúcu prázdnu dieru a zapĺňa ju veľmi zaujímavým čítaním.“

Zaiste, takéto náhle zvraty nie sú v literatúre ničím novým, no v Eçových poviedkach vstupujú do hry predsa len zvláštne a v čitateľovi zanechávajú silný dojem.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite