Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj majster Sapiens sa utne

.martin Mojžiš .kultúra .literatúra

Tú knihu som si prvý raz všimol na pultoch pred Vianocami. Niektorí priatelia mi ju vrelo odporúčali, tak som si ju kúpil a prečítal. Je to dobre napísaná kniha, ktorá sa dobre číta. Ale nie je to dobrá kniha.

Aj majster Sapiens sa utne

Yuval Noah Harari je izraelský historik, držiteľ niekoľkých medzinárodných ocenení. Jeho kniha Sapiens s podtitulom Stručná história ľudstva sa rýchlo stala bestsellerom a bola preložená do viac ako tridsiatich jazykov. Na základe tejto knihy pripravil neskôr on-line prednáškový kurz, ktorý absolvovalo vyše stotisíc študentov. Yuval Harari sa stal celebritou.

Jeho kniha je päťstostranovou históriou ľudstva od vzniku druhu Homo sapiens až po dnešok. Nie sú to dejiny pravekých kmeňov, starovekých ríš či moderných štátov, ale dejiny ľudstva ako celku. Podobne pojatú históriu napísal pred dvadsiatimi rokmi Jared Diamond. Volala sa Pušky, mikróby a oceľ: osudy ľudských spoločností a bola naozaj vynikajúca (autor za ňu získal Pulitzerovu cenu). Harari, ktorý v úvode svojej knihy ďakuje medzi inými práve aj Diamondovi, sa ju pokúsil v nejakom zmysle prekonať.

V niečom sa mu to podarilo. Harari píše ľahším jazykom (menej vedeckým, viac novinárskym), ktorý sa ľahšie číta. Na mnohých miestach je úmyselne provokatívny, čo dodáva knihe istú šťavu. Ale jeho jazyk sa príliš často stáva až príliš ľahkým a v šťave sa nakoniec utopí väčšina obsahu. Na rozdiel od Diamonda, Harari nemá veľmi čo povedať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite