Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo je v jasličkách osol a vôl

.anton Vydra .kultúra

Betlehemov a jasličiek vidieť v týchto dňoch všade viac než dosť. Väčšinou v nich zbadáme tie isté postavy, tie isté symboly. Pôvod to má v dávnych časoch, na ktoré sme už zabudli.

Prečo je v jasličkách osol a vôl AKG/profimedia Narodenie Krista na západnej fasáde katedrály Notre-Dame v Paríži.

jasličky, maštaľ alebo jaskynka Narodenia Krista – to je starý ranokresťanský obraz, ktorý v sebe niesol svoju bohatú symboliku. Pôvodné významy toho obrazu dnes prehlušili sladkasté obrázky, kde hrá prím skôr malebnosť než symboly.

Prvé známe zobrazenie tejto vianočnej scény pochádza zhruba z 3. storočia. Nachádza sa v jednom z výklenkov v Priscilliných katakombách. Vidíme na ňom listnatý strom s ovocím, matku s dieťaťom, vedľa nich stojí muž, ktorý prstom ukazuje na hviezdu nad nimi. Je to pohanský veštec Balám, ktorý v rukách drží zvitok Písma. Zvitok je biblická kniha Numeri, kde sa o Balámovi hovorí ako o mužovi s prenikavým zrakom. Je to tiež jedna z najzáhadnejších postáv Starého zákona (jasnovidec, mág, prorok – neskôr ho Izraeliti zabijú). No a práve tento Balám vo svojom orákulu hovorí toto: „Hviezda vychádza z Jakuba, žezlo sa zdvíha z Izraela.“ Hviezda označovala vykonávateľa Božej vôle, ktorý bude ukazovať smer, akým má kráčať Izrael (pôvodne ním bol kráľ Dávid, z ktorého rodu pochádzal podľa tradície aj Ježiš).

„Krídla sa pridávali ako atribút poslom.“

Neskôr prišli aj iné zobrazenia. Napríklad Klaňanie sa troch kráľov na veku Crispininho

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite