Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odišla hviezda Pohody Sharon Jones

.peter Bálik .kultúra

Americká speváčka Sharon Jones zomrela v piatok v noci vo veku 60 rokov po niekoľkoročnom boji s rakovinou pankreasu.

Odišla hviezda Pohody Sharon Jones Jason DeCrow/AP/SITA Soulová hviezda Sharon Jones odspievala svoj posledný koncert v septembri tohto roku.

sharon Jones bola pravdpodobne jednou z najznámejších soulových a funkových speváčok súčasnosti, ktorá priamo vychádzala z hudby šesťdesiatych rokov a nadväzovala na speváčky tej éry ako Aretha Franklin, Tina Turner alebo Mavis Staples.

Speváčka sa narodila 4. mája 1954 v Auguste. Neskôr sa s matkou a piatimi súrodencami presťahovala do newyorského Brooklynu, kde začala spievať v miestnom kostole. Kým mnohé speváčky vyleteli na vrchol v mladom veku, úspech Jonesovej prišiel pomerne neskoro. V sedemdesiatych rokoch pôsobila v rôznych lokálnych kapelách pod menom Lafaye Jones, ale nepodarilo sa jej získať nahrávací kontrakt. Na živobytie si musela privyrábať rôznymi bizarnými zamestnaniami – jeden čas pôsobila ako bacharka vo väzení Rikers Island, ako aj ozbrojená strážkyňa bankového auta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite