Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Za Sydom Barrettom

.peter Bálik .kultúra

Presne pred desiatimi rokmi zomrel kultový spevák Syd Barrett, niekdajší líder skupiny Pink Floyd, ktorý väčšinu života prežil ako pustovník.

Za Sydom Barrettom AP/SITA Syd Barrett, (na fotografii tretí zľava) niekdajší frontman jednej z najvplyvnejších kapiel histórie, zomrel 7. júla 2006.

roger Keith „Syd“ Barrett sa narodil 6. januára 1946 v Cambridgei do rodiny, patriacej do strednej triedy. Jeho otec bol povolaním patológ, no vo voľných chvíľach bol náruživým záhradkárom a maliarom. Malý Syd zdedil umelecký talent práve od neho. Podobne ako väčšina tínedžerov, ktorí sa neskôr presadili v hudbe, aj Syd začal chodiť na umeleckú školu. V roku 1964 dostal štipendium na prominentnú školu v Londýne, no do hry čoraz viac vstupovala hudba. Na gitare sa začal učiť už od jedenástich rokov, počúval platne The Beatles, The Rolling Stones a starých bluesmanov.

šialený génius

Spolu so svojimi spolužiakmi z umeleckej školy, medzi ktorými bol aj Roger Waters, založil v roku 1964 skupinu, ktorá prešla viacerými názvami a personálnymi zmenami, až sa nakoniec ustálila pod menon Pink Floyd. Ich repertoár tvorili najprv prevzaté skladby, no veci sa začali meniť, keď Syd Barrett začal nosiť prvé vlastné piesne, v ktorých sa predstavil ako netradičný melodik a zdatný, nápaditý textár, ktorý sa nechal inšpirovať knihou Alenka v ríši divov. Táto čarovná zmes však bola podmienená jednou vecou – drogami. Prvú dávku LSD zobral už v roku 1965 a jeho užívanie čoraz viac stupňoval. Pink Floyd sa rýchlo stali miláčikmi londýnskej undergroundovej scény a Syd s kučeravou hrivou a výzorom romantického básnika z 19. storočia jej korunným princom.

Po veľmi dobre prijatých singloch See Emily Play a Arnold Layne kapela nahrala debutový album Piper At The Gates Of Dawn (1967), na ktorom Barrett zložil väčšinu piesní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite