Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prísne strážené súkromie Boba Dylana

.peter Bálik .kultúra

Bob Dylan raz povedal, že všetko, čo o ňom potrebujeme vedieť, sa nachádza v jeho textoch. Pozorný poslucháč tam skutočne nájde jeho príbeh, ale človek vždy túži dozvedieť sa viac.

Prísne strážené súkromie Boba Dylana LE SAUX LIONE/Sipa Pressúprofimedia 22. júl 2012, Carhaix, Francúzsko: Bob Dylan na pódiu počas festivalu v Les Vieilles Charrues. V týchto dňoch oslavuje 75. narodeniny.

dylanovo súkromie je v prísnej správe armády právnikov a manažérov. Keď v r. 2013 zavolal mladších kolegov zo skupín Wilco a My Morning Jacket, aby si s ním zahrali na festivale Americanama, mladší hudobníci sa tešili, že sa v zákulisí stretnú so svojím idolom a spolu si zadžemujú. Nič z toho sa nestalo a Dylana videli len na pódiu. Speváka už dávnejšie označili za Howarda Hughesa svetového rocku a tento titul mu zostal dodnes.

dievča z rozprávky

Dylanov život je pre jeho životopiscov veľkou výzvou, ktorá nikdy nie je naplnená. Napriek všetkému vieme z jeho súkromia zopár zaujímavých faktov. Jeho prvou veľkou láskou bola newyorská umelkyňa Suzie Rotolo. To je to dievča z obalu jeho druhého albumu The Freewheelin' Bob Dylan (1962), ktorá s ním vo veselej nálade kráča uprostred zimy newyorskou ulicou. S Dylanom sa zoznámila, keď mala 17 rokov. Ich prvé stretnutie privnoval k zážitku, keď sa vám podarí vstúpiť do rozprávky Tisíc a jednej noci. „Mala úsmev, ktorý dokázal rozsvietiť celú jednu ulicu...ako keby ožila socha od Rodina.“ Jeho priateľka pochádzala z intelektuálnych kruhov z rodiny, ktorá bola ľavicovo orientovaná a bola to ona, ktorá Dylana priviedla k protestném hnutiu. Suzie bola jeho múzou, pre ktorú napísal aj Dont Think Twice, It’s Alright alebo One To Many Mornings.

Keď v roku 1963 odišla na niekoľko mesiacov študovať do Európy, osamotený pesničkár pre ňu zložil krásnu a jemnú Tomorrow Is A Long Time. Ich vzťah dlho nevydržal, rozdelila ich Dylanova prichádzajúca sláva a jeho nevery.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite