Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozprávka o stratenom bubeníkovi

.peter Bálik .kultúra

Kapela Longital vyráža o pár dní na turné s českou speváčkou Lenkou Dusilovou. Takto sme o zaujímavom príbehu skupiny, ktorá znovuobjavila svojho bubeníka, písali prednedávnom.

Rozprávka o stratenom bubeníkovi Ivana Šataník Tri Longital - zľava znovunájdený bubeník Marián Slávka, Šina a Daniel Salontay.

.marián Slávka je dnes známy a vyhľadávaný bubeník. Hral s Andrejom Šebanom, IMT Smile, s Tomášom Slobodom a jeho Sounds Like This, s Katarziou a ďalšími, no keď ho oslovila bratislavská skupina Dlhé diely (neskôr Longital), tak bol ešte na začiatku svojej hudobnej kariéry. V tom čase mali za sebou debutový album September (2001), ktorý nahrali ešte s gitaristom Maťkom Zajkom a bubeníkom Ajdžim Sabom, no v momente, keď kapela mala roztvoriť krídla, im dvojica oznámila, že končí. „Maťko a Ajdži vtedy hrali aj s Janou Kirschner. Počas krstu albumu nám opatrne naznačili, že odchádzajú k Jane a že s nami už nemôžu hrať. Fúha! Nevedeli sme, čo robiť. Kapela fungovala, mali sme vonku album a chlapci boli zrazu nedostupní,“ spomína na tento moment Šina v rozhovore s .týždňom kaviarni v Next Apache.

„V lete 2003 ešte skúšali ďalších bubeníkov, no postupne si uvedomili, že vlastne nikoho ďalšieho nepotrebujú.“

.dvojnásobný odchod
Vtedy sa na scéne objavil len devätnásťročný Marián Slávka, absolvent konzervatória a nadaný hudobník, ktorého Dano poznal zo skoršieho pôsobenia v zaniknutej skupine Rýchle šípy. Mladý bubeník bez problémov zapadol do experimentálneho pesničkárstva Longitalu. Spolu s ním nahrali album Tu (2002), no ich spolupráca sa po roku skončila. Maja zlákal gitarista Andrej Šeban. „Dal podmienku, že jeho muzikanti nemôžu hrať s nikým iným, len s ním. Hranie so Šebanom sa však po dvoch mesiacoch skončilo a Majo sa so sklopenými ušami vrátil späť. Lenže veci sa po čase opäť skomplikovali.

Po nahraní albumu In Virgo kapelu čakal dôležitý koncert na festivale Colours Of Ostrava, keď im Majo oznámil, že dostal lano od veľkej skupiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite