Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sigur Rós na Pohode 2016

.peter Bálik .filip Olšovský .kultúra

O túto kapelu sa Pohoda pokúšala roky. Buď nebola k dispozícii, alebo bola príliš drahá. Teraz sa to konečne podarilo. Na Pohode vystúpi symbol alternatívnej hudby - Sigur Rós.

Sigur Rós na Pohode 2016 Splash News/Corbis/profimedia Sigur Rós počas koncertu v milánskom Assago Forum. Úvodné minúty odohrala kapela za priehľadným závesom.

je to čisté ako islandské jazerá, intenzívne ako gejzíry, chvíľu horúce ako láva, vzápätí chladivé ako ľadovec, vždy liečivé ako strieborné bahno z Modrej lagúny pri Keflaviku. Čo je to? Hudba Sigur Rós,“ napísal pred časom o tejto kapele náš kolega Juraj Kušnierik. V štábe festivalu sa hovorí, že v tomto zázraku musí mať prsty práve on – človek, ktorý miloval islandskú hudobnú scénu a nejakým spôsobom dopomohol k tomu, že Sigur Rós prídu v lete do Trenčína.

„Sigur Rós je presne tým headlinerom, ktorý sa hodí na trenčiansku Pohodu.“

Pred necelým týždňom sme sedeli v štúdiu Slovenského rozhlasu – v čase, keď v Rádiu_FM pravidelne Juraj vysielal svoj program Slová. Kým sme naňho začali spomínať, zahrala jedna pieseň – Hoppípolla od Sigur Rós. V tom songu (ktorý zhodou okolností práve nasledujúcu sobotu oslávi svoje desiate narodeniny) bola ukrytá takmer všetka symbolika situácie. Island a Juraj. Až s realitou, ktorá sa volá Sigur Rós na Pohode, je však ten obraz úplne hotový.

„Je symbolické, že prvým potvrdeným a zverejneným menom je práve Sigur Rós. Snažíme sa o nich viac rokov a každoročne som sa o nich bavil aj s Ďurom Kušnierikom. Požiadal som ho, aby sa za nás prihovoril, aby Jónsimu a spol. vysvetlil, prečo si majú vybrať z toho množstva ponúk práve Pohodu. Viem, že Ďuro to aj každoročne robil, spolu s jeho islandskými priateľmi. Potvrdenie sme dostali deň predtým, ako Juraj zomrel. Považujem to za jeho darček pre nás všetkých k našim dvadsiatym narodeninám. Milý náš Jürgen, ďakujeme, budeme oslavovať aj s Tebou,” povedal po potvrdení Sigur Rós riaditeľ Festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Sigur Rós je presne tým headlinerom, ktorý sa hodí na trenčiansku Pohodu. Trojica hudobníkov patrí roky medzi to najlepšie, čo ponúka islandská scéna. Skupina vedená frontmanom Jónsim hrá nadprirodzene atmosférickú a hlboko emocionálnu hudbu, ktorá by pokojne mohla slúžiť ako soundtrack tohto nádherného ostrova.

Sigur Rós vznikli v roku 1994 v Rejkjavíku ako postrocková kapela, ktorá svoj hudobný jazyk vylepšovala každým ďalším albumom. Islanďania doteraz nahrali sedem platní, ostatný Kveikur vyšiel v roku 2013. Množstvo ľudí pozná Sigur Rós aj z ikonického filmu Heima, ktorý mapuje koncertnú šnúru kapely po najzaujímavejších miestach domovského ostrova.

Sigur Rós sú prvou veľkou rybou, ktorú sa organizátorom Pohody podarilo uloviť pre najbližší ročník. O ďalších menách vás budeme priebežne informovať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite