Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trikrát a dosť! Hudobné recenzie 4

.peter Bálik .filip Olšovský .kevin Karabin .kultúra

Tento týždeň prevažne po slovensky a zásadne štvorhviezdičkovo. O novej Hviezde, EP Lyrika s AD a nesmrteľných Stereophonics.

Trikrát a dosť! Hudobné recenzie 4 Sergione Infuso/Demotix/profimedia 20. október 2015: Skupina Stereophonics počas svojho koncertu v milánskom klube Alcatraz.

Hviezda: Nič sa nemení
(Slnko Records)


Bratislavská skupina Hviezda. V tejto vete je obsiahnuté všetko, čo táto štvorica symbolizuje. Bratislava je miesto, kde sa odohrávajú príbehy ich piesní. Názov Hviezda pôsobí nevinne, ale starším generáciám pripomína časy reálneho socializmu.

„Pre spolupútnikov sú pesničky Hviezdy generačnou výpoveďou, pre mladšie ročníky oknom do časov minulých.“

Hlavným tromfom kapely je nepochybne spevák a textár Tomáš Ďurovka, ktorý vás dokáže svojím podaním vtiahnuť do svojho vnútorného sveta, z ktorého vystreľujú spomienky na detstvo (Zlaté piesky, Otec povedz, Figaro), každodenný život (Červená električka) alebo na svoje pády (Môj malý Balkán). Jeho citlivé texty sú spomienkami na časy minulé, ale nie sú sentimentálne, pretože Ďurovkove verše sa zrážajú so súčasnosťou, v ktorej detská nevinnosť stojí oproti všetkým životným prehrám dospelého človeka. Pre spolupútnikov sú pesničky Hviezdy generačnou výpoveďou, pre mladšie ročníky oknom do časov minulých.

Nič sa nemení je súčasný altrockový album, kde prím hrajú dvaja veteráni bratislavskej scény – gitaristi a basgitaristi Peter Hajdin a Peter Prekop (obaja hrali v kapelách Kosa z nosa a Med), ktorí sa podelili o hudobné autorstvo jedenástich piesní. Skupine zároveň pomohlo, že ju nedávno doplnil nový bubeník Roman Lauko, ktorý dodal kapele potrebný pokoj.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite