Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel Allen Toussaint, džezman z New Orleans

.peter Bálik .kultúra

Legendárny americký hudobník Allen Toussaint zomrel v utorok vo veku 77 rokov. Príčinou smrti bol infarkt, ktorému podľahol krátko po odchode z pódia na koncerte v Madride.

Zomrel Allen Toussaint, džezman z New Orleans Gerald Herbert/AP/SITA Allen Toussaint vystupuje na podujatí New Orleans Jazz and Heritage Festival v máji 2012.

Toussaint bol skvelým skladateľom, producentom a aranžérom, ktorý počas svojho života hrával s veľkými hviezdami svetovej popmusic. Predovšetkým bol stelesnením hudby z rodného mesta New Orleans, kde sa miešali všetky možné hudobné jazyky, či to bolo blues, džez, country alebo európska vážna hudba.

„Bol to fantastický klavirista a skladateľ z džezového prostredia New Orleans. Bol mentorom mnohých hudobníkov. Napríklad Elvis Costello s ním nahral celý album. Mať po ruke Allena Toussainta bola veľká vec. Bol virtuóznym klaviristom, vynašiel spôsob hry na klavír, ktorý sa volá stride a je typickým pre celú oblasť New Orleans, pretože v sebe kombinuje prvky džezu a blues.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite