Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V krajine Sveťa Korbeľa

.peter Bálik .kultúra

Gitarista Slobodnej Európy Sveťo Korbeľ sa vo svojom sólovom projekte Jeho Skromnosť and Personál vyrovnáva so svojou mrazivou minulosťou.

V krajine Sveťa Korbeľa

keď sa .týždeň bavil so Sveťom Korbeľom, prečo jeho Slobodná Európa vydala za 25 rokov existencie len štyri albumy, vyhovoril sa najmä na lenivosť. Je rok po poslednom albume kapely a Sveťo má v rukách ďalšiu nahrávku svojho bočného projektu Jeho Skromnosť and Personál. Takže, kto je tu lenivý? „Keď som hovoril my, myslel som kapelu ako celok. A tá sa skladá z členov a niektorí sú viac leniví a niektorí menej. Ja patrím k tým menej lenivým,“ smeje sa spevák a gitarista.

.cukor a bič
Za spomínanou lenivosťou nie je len obyčajná ľudská vlastnosť, tá skôr vyplývala z toho, že Sveťo Korbeľ a ďalší členovia Slobodky prežili väčšiu časť svojho života v závislosti od tvrdých drog a kapela nahrávala, len keď sa na čas rozsvietilo slnko. Vďaka Bohu, Sveťo porazil svoju závislosť v roku 2008. Začal viesť nový život, znovu sa oženil, vrátil sa do Slobodky a nakoniec založil aj vlastnú kapelu Jeho Skromnosť and Personál, ktorá v týchto dňoch vydáva debutový rovnomenný album. Kapela nevznikla preto, aby nahradila Slobodonú Európu, ale pre pretlak Sveťových hudobných nápadov.

„Mal som v šuplíku viacero nápadov, ktoré sa do Slobodky nehodili a hovorím, že by bola škoda, keby sa nezaznamenali. Napríklad pesničku Žiaden rešpekt by Whisky nikdy nespieval. Na tejto platni cítiť, že je iná ako Slobodka. A potom mám ešte nejaké pesničky, ktoré sa nehodia ani do Slobodky, ani do Personálu. Neviem, čo s nimi. Sú to také španielkové balady.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite