Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Běž domů, Ivane!

.peter Bálik .kultúra

Českého hudobného kritika Jiřího Černého vyhodili z rozhlasu, keď pustil pesničku Jaroslava Vomáčku Dobře míňená rada. Jej názov toho veľa nenapovie, no refrén áno: „Běž domů, Ivane!”

Běž domů, Ivane! Ján Lörincz/SITA 21. august 1968, Námestie SNP, Bratislava.

táto pieseň sa stala jednou z hymien, ktoré dodnes charakterizujú pohnuté augustové dni 1968. Tých songov bolo samozrejme viac. Soundtrack sa nezaobíde bez Marty Kubišovej a jej Modlitby pro Martu alebo Krylových pesničiek, predovšetkým nesmrteľného Bratříčka. Paradoxne, niektoré z piesní, ktoré sa stali hymnami roku 1968, vznikli ešte pred vpádom ruských vojsk do Československa, no z rôznych dôvodov nakoniec súvisia s dobou. Buď sa hodili na udalosti alebo cenzori boli až príliš domýšľaví.

Marta Kubišová: Modlitba pro Martu

Táto pieseň nie je len symbolom dvoch dôležitých medzníkov našich dejín – Pražského jara aj Nežnej revolúcie. Skladba od skladateľa Jindřicha Vrabca a textára Petra Radu v podaní Marty Kubišovej bola napísaná paradoxne ešte pred okupáciou pre filmu Píseň pro Rudolfa III. Nahrávka vznikla v pražskom rozhlase niekoľko dní po okupácii. Textár Petr Rada nemohol byť pri nahrávaní, jeho auto poškodili cestou ruskí okupanti a tak text nadiktoval cez telefón. Krátko na to ju začal vysielať Československý rozhlas, neskôr sa objavila aj v televízii. Dopad piesne na spoločnosť bol taký výrazný, že Kubišová sa stala tvárou Pražského jara, vďaka čomu nemohla spievať nasledujúcich dvadsať rokov. Jedným z najsilnejších okamihov Nežnej revolúcie bol ten, keď ju v novembri 1989 speváčka zaspievala balkóne na Václavskom námestí v Prahe. Kruh sa uzavrel.

Karel Kryl: Bratříček, zavírej vrátka

Pesnička Bratříčku, zavírej vrátka je popri Kubišovej Modlitbe najslávnejšou piesňou, súvisiacou s okupáciou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite