Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozlúčka s Grateful Dead

.peter Bálik .kultúra

Americké hudobné celebrity sa pýšia miliónmi klikov na sociálnych sieťach, no čo je ich snaženie proti tomu, keď sa o vás zaujíma aj samotný americký prezident.

Rozlúčka s Grateful Dead Jay Blakesberg/Invision for the Grateful Dead/AP/SITA

Barack Obama vyzdvihol vplyv Grateful Dead na americkú kultúru. Stalo sa to počas krátkeho turné tejto legendárnej kapely, ktorá v rámci Fare Thee Well odohrala päť koncertov, ktorá nimi oslávila päťdesiat rokov existencie a zároveň pred zrakmi státisícov fanúšikov dala jedno veľké zbohom. Pod týmto menom kapela už nikdy nevystúpi.

Kto pozná históriu partie zo San Franciska, vie, že Grateful Dead oficiálne skončili v roku 1995 po smrti ich lídra, speváka a gitaristu Jerryho Garciu, no z času na čas a pod inými menami oživovali ducha kapely. Na Fare Thee Well sa rozhodli, že táto kapela končí definitívne. Grateful Dead sú jednou z najdôležitejších kapiel posledných päťdesiatich rokov a ich odkaz pre americkú kultúru je enormný. Tejto pocty sa dočkali, paradoxne, až po rokoch aj preto, že nikdy neboli súčasťou oficiálnej scény.

.gitarista bez prsta
„Kedysi nás chceli politici zavrieť, dnes patríme do amerického kultúrneho dedičstva,“ povedal nedávno gitarista Bob Weir, ktorý touto vetou vystihol príbeh Grateful Dead. Začínali ako undergroundoví čudáci a skončili ako veľké rockové hviezdy, ktoré si aj na konci uchovali to najdôležitejšie, posvätnú lásku k hudbe. Skupina vznikla v polovici 60. rokov v San Francisku okolo gitaristu Jerryho Garciu, ktorý ovládal hru na rôznych strunových nástrojoch napriek tomu, že mu chýbal prostredník na pravej ruke, o ktorý prišiel ešte v detstve. Jerry bol tradicionalista, hrával vo folkových partiách, no postupne sa preorientoval na elektrickú gitaru. Kapela sa volala pôvodne The Warlocks, ale keď zistila, že pod týmto menom vystupuje iná skupina z východného pobrežia (boli to nakoniec Velvet Underground), tak sa premenovala na Grateful Dead.


Ešte jedna vec bola pri ich vzniku dôležitá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite