Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nevesta hôľ: Medzi Veľkým zvonom a Kotliskom

.juraj Kušnierik .kultúra .divadlo

Švantnerova Nevesta hôľ je jedným z vrcholných textov slovenskej literatúry (nielen) minulého storočia. Jej divadelná adaptácia je jedným z vrcholov „slovenskej sezóny” v SND.

Nevesta hôľ: Medzi Veľkým zvonom a Kotliskom snd

františek Švantner napísal román Nevesta hôľ v roku 1946. Hoci ide o zásadné dielo slovenskej lyrizovanej prózy či „naturizmu”, plné vášne, tajomstva, magických nálad, spirituality a erotiky, boli doteraz len dvaja režiséri, ktorí sa ho pokúsili dramaticky spracovať: nedávno zosnulý režisér Martin Ťapák vo filme z roku 1971 a Roman Polák, ktorý Nevestu hôľ inscenoval najprv v roku 1986 v Martine, a teraz, uprostred „slovenskej sezóny” v Činohre Slovenského národného divadla.

horehronský naturizmus

Dôvodov, prečo sa Švantnerovo vrcholné dielo málo inscenuje, teda prečo ho okrem Romana Poláka zatiaľ nikto divadelne neadaptoval, je viacero. V prvom rade ide o prózu „lyrizovanú”, teda román, v ktorom je atmosféra prostredia – toho veľkého v divokých horách, aj toho vnútorného v mysliach a srdciach ľudí – rovnako dôležitá ako príbeh. Ide tiež o literatúru plnú mnohovrstevnatých symbolov – Veľký zvon nie je iba majestátna hora, ale aj duchovný, náboženský symbol, podobne Kotliská, nad ktorými sa vznáša hmla, často z nich syčí para a vyšľahujú plamene. To všetko sú veci, o ktorých sa dobre píše, na javisku sa však inscenujú ťažšie. O tom, že Švantnerov román je z viacerých strán otvorený, ani nehovoriac: autor rád čitateľa vovádza do dramatickej situácie, znepokojí ho, otvára mu dvere do tajomstva – a nechá ho tam v neistote a magickej atmosfére. Nakoniec, práve preto, pre tú tajomnosť, pre tie naznačené, no nevysvetlené hĺbky je Švantner vzrušujúci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite