Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

10 dôvodov na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej

.redakcia .kultúra

10.5.2024 by sa v Národnej rade mala odvolávať ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Dnes, platforma Otvorená Kultúra! rozposlala list všetkým poslankyniam a poslancom NRSR, v ktorom uvádza 10 dôvodov, prečo je nevyhnutné ministerku bezodkladne odvolať.

10 dôvodov na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej atformaok.sk

celé znenie listu:

Vážené poslankyne, vážení poslanci Národnej rady Slovenskej republiky,

v najbližších dňoch sa dostane na program aktuálnej schôdze NR SR Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členke vlády Slovenskej republiky Martine ŠIMKOVIČOVEJ, poverenej riadením Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (tlač 194).

S činnosťou ministerky kultúry je odo dňa jej nástupu do funkcie nespokojná nielen kultúrna obec, ale i široká verejnosť na Slovensku. V januári tohto roka podpísalo Otvorenú výzvu na odstúpenie ministerky Martiny Šimkovičovej 188.494 ľudí, čo je najvyšší počet ľudí podpísaný pod verejnou výzvou v histórii Slovenska. Strana SNS získala v ostatných parlamentných voľbách 166.995 hlasov, Martinu Šimkovičovú prednostne krúžkovalo 27.615 voličov a voličiek. Hlasov za jej odstúpenie je takmer 7-násobne viac. 

Martina Šimkovičová napriek silnému tlaku verejnosti zotrvala v ministerskom kresle a z výzvy na jej odstúpenie nevyvodila žiadnu sebareflexiu. Naopak, ďalej iniciuje deštrukčné kroky vo svojom rezorte a útočí na ľudí, ktorí v ňom pôsobia dlhšie ako ona sama.

V mene občanov a občianok, ktorí ju vyzvali na odstúpenie, sa obraciame na Vás, slovenský zákonodarný zbor, a apelujeme na Vás, aby ste v hlasovaní vyslovili ministerke kultúry Martine Šimkovičovej nedôveru.

Nižšie uvádzame 10 dôvodov, pre ktoré má byť Martina Šimkovičová zbavená ministerského mandátu.

1. Nekompetentnosť 

  • Martina Šimkovičová ani 6 mesiacov od nástupu do funkcie nepredstavila stratégiu vedenia ministerstva kultúry podopretú odbornou znalosťou rezortu. 
  • Ministerstvo pod jej vedením ignoruje prijatú Stratégiu kultúry a kreatívneho priemyslu 2030. 
  • Keď na nekompetentnosť ministerky upozorňuje odborná obec, ministerstvo odborníkov/čky ignoruje a ponižuje a snaží sa ich umlčať.

2. Otvorenosť spolupráci s vojnovými a nedemokratickými režimami

  • Krátko po nástupe do funkcie Martina Šimkovičová zrušila zákaz kultúrnej spolupráce s vojnovým režimom Vladimíra Putina a režimom jeho spojenca Alexandra Lukašenka.
  •  Znamená to, že slovenské kultúrne inštitúcie môžu vo svojich aktivitách spolupracovať s ruskými a bieloruskými štátnymi súbormi, môžu prezentovať prorežimové umelkyne a umelcov a tým priamo či nepriamo legitimizovať ruské vojnové ťaženie na Ukrajine.

3. Popieranie práv príslušníkov/čok LGBTI+ umeleckej a kultúrnej komunity

  • Martina Šimkovičová verbálne útočí na neheterosexuálne osoby, ponižuje ich a odopiera im rôzne práva, napríklad právo na finančnú podporu z verejných zdrojov, a to len na základe ich sexuálnej orientácie.
  • Kvír ľudia sa po vražde pri Teplárni nedočkali potrebnej celospoločenskej podpory, naopak, stávajú sa terčom výsmechu, pohany a odmietania. Výroky Martiny Šimkovičovej na ich adresu sú neprijateľné. 

4. Rušenie inštitúcií a odvolávania bez udania dôvodu

  • Martina Šimkovičová nariadila zlúčenie našej jedinej nezbierkovej inštitúcie súčasného vizuálneho umenia Kunsthalle so SNG, čím spôsobila jej zánik.
  • Bez udania dôvodu odvolala riaditeľku Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiany a vo funkcii ju nahradila svojou susedou bez akýchkoľvek skúseností s prácou v kultúre, riadením inštitúcie či s prácou s deťmi.
  • Komunikácia pracovníkov/čok MK SR s dotknutými osobami a inštitúciami je hrubá, arogantná a výsmešná.

5. Spiatočnícky Zákon o múzeách a galériách

  • Parlament schválil návrh Zákona o múzeách a galériách, ktorým si zriaďovatelia môžu vymáhať ich ideologickú poslušnosť. 
  • Výberové konania na pozície riaditeľov/iek nebudú obsahovať povinné verejné vypočutie, o ich výbere sa bude rozhodovať netransparentne za zatvorenými dverami.
  • Zrušili sa 5-ročné funkčné obdobia, takže vízie spravovania inštitúcií nebudú v pravidelných intervaloch revidované. V prípade ideologickej poslušnosti môže riaditeľka ovládnuť inštitúciu na neobmedzený čas.

6. Ideologický únos RTVS

  • Ministerstvo kultúry SR pod vedením Martiny Šimkovičovej chce ideologicky ovládnuť verejnoprávne médiá a premeniť ich na médium vlastnej propagandy.
  • Súčasného vedenia, a to nielen riaditeľa, ale aj všetkých členov rady RTVS, sa chce zbaviť zrušením RTVS a založením identickej inštitúcie STVR, do ktorej si politicky navolí vlastných/é vedúcich/e reprezentantov/ky.
  •  Obsah chce kontrolovať prostredníctvom etickej komisie, ktorá bude mať právo upozorňovať na nevhodný obsah napriek tomu, že túto funkciu už napĺňa Rada pre mediálne služby

7. Ideologický únos Fondu na podporu umenia

  • Ministerstvo kultúry SR sa prostredníctvom poslanca Romana Michelka snaží mocensky ovládnuť distribúciu finančných prostriedkov z Fondu na podporu umenia.
  • O pridelení podpory má po novom rozhodovať 13-členná rada fondu, ktorá bude z väčšej časti nominovaná politicky.
  • Odborné komisie, ktoré ročne v prekarizovaných podmienkach preštudujú 50.000 strán žiadostí, majú mať len poradný hlas.
  • Ministerka kultúry a poslanci SNS ignorujú fakt, že sa proti tomuto rozhodnutiu búri kultúrna obec, takmer ⅔ členov odborných komisií hrozia v prípade prijatia zákona demisiou. FPU sa na dlhé mesiace znefunkční, mnohé súbory bez jeho podpory zaniknú, kultúrne centrá budú nútené prerušiť činnosť, mnohí/é jednotlivci/kyne budú nútení zmeniť povolanie.

8. Popieranie civilizačného pokroku a relativizácia pravdy

  • Martina Šimkovičová zaznáva klasické médiá, znevažuje ich metódy získavania a overovania informácií a naopak, vyzdvihuje konšpiračné médiá a dezinfo scénu. Aj počas pôsobenia vo funkcii ministerky kultúry naďalej pôsobila ako moderátorka konšpiračného video kanála TV Slovan a pokútne video kanály používa aj na oficiálnu komunikáciu ministerstva kultúry.
  • Martina Šimkovičová a jej spolupracovníci popierajú základné vedecké poznanie, dištancujú sa od civilizačného pokroku, obhajujú primitívne nevedecké názory a tmárstvo. 
  • Výsledkom konania týchto ľudí je relativizácia pravdy. O tento cieľ sa dlhodobo snaží aj ruská propaganda na našom území.

 9. Extrémny nacionalizmus 

  • Martina Šimkovičová hlása podporu výlučne slovenskej kultúre. Je pritom ministerkou kultúry Slovenskej republiky, ktorá zahŕňa aj kultúry menšín, od rómskej, cez maďarskú, českú, rusínsku po židovskú. 
  • Žiadna čisto slovenská kultúra neexistuje. V každej kultúre, v slovenskej obzvlášť, sa spájajú mnohé kultúrne vplyvy.
  • Martina Šimkovičová stavia do konfliktu „národnú kultúru“, ktorou myslí zakonzervovanú tradičnú kultúru a folklór, a „zvrhlé, progresívne umenie“, pod ktoré radí súčasné umenie a všetky nepohodlné názory. Tento konflikt je umelý, má za cieľ roztrieštiť kultúrnu obec a vytesniť nepohodlných/é kritikov/čky.

10. Nezáujem spolupracovať s kultúrnou obcou

  • Ministerka kultúry nenavštevuje divadelné a filmové premiéry, nezúčastňuje sa slávnostných odovzdávaní umeleckých cien, nestretáva sa so zástupcami/kyňami kultúrnej obce na žiadnych platformách a nekomunikuje s verejnosťou o aktuálnom kultúrnom dianí. Javí sa, akoby sa stretnutiam s kultúrnou obcou vyhýbala.
  • Vyhýba sa konfrontácii vyargumentovaných názorov, odmieta účasť v odborných diskusiách o témach kultúry a politickú agendu ministerstva prezentuje výlučne prostredníctvom svojich spolupracovníkov, na tlačových brífingoch bez možnosti otázok, vo video vyhláseniach, prípadne v rozhovoroch, kde figuruje ako jediná hostka. 
  • Veľká časť kultúrnej obce vyjadruje ministerke Šimkovičovej dešpekt a hlása, že ministerka ich nezastupuje. 

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky má oproti iným rezortom nízky rozpočet a preto je pre politické strany často nezaujímavé. Toto ministerstvo je však kľúčové pri budovaní kolektívnej identity našej krajiny a pri zachovávaní základných demokratických slobôd - slobody prejavu či slobody slova. Keď sme správu ministerstva kultúry vložili do rúk Martiny Šimkovičovej, vystavili sme tieto hodnoty zničujúcemu vplyvu nacionalizmu, konšipračného myslenia a autoritárskych praktík. 

Zastavte ďalšie ničenie slovenskej kultúry a slobodných médií a odvolajte Martinu Šimkovičovú z postu ministerky kultúry!

Tím Otvorenej Kultúry!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite