Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Billy Barman: S novým albumom akoby sme začínali od nuly

.samuel Ivančák .kultúra .hudba

Keď pred štyrmi rokmi Billy Barman vydali svoj Zlatý vek, zlaté časy pre nich nenastali. Prišiel totiž covid a hrubou čiarou preškrtol všetky plány. Dva roky kapela nenahrala ani notu, no akoby to všetko bolo predprípravou na dnešný výsledok. Galéria duševného zdravia prichádza v celkom inom čase, síce nemenej dramatickom, avšak o to správnejšom.

Billy Barman: S novým albumom akoby sme začínali od nuly PRESSFOTO LOUSY AUBER Kapela Billy Barman: Matej Ruman, Jozef Vrábel, Laura Jašková, Juraj Podmanický a Jakub Tvrdík.

úžasne nás to deptalo. Sú umelci, ktorí to dokázali využiť, ako napríklad Paul McCartney, ktorý nahral svoju ,Trojku‘. Tento prípad ale my nie sme. Tie dva roky sme v podstate stratili,“ otvára rozprávanie gitarista a hudobník Jozef Vrábel. „Avšak práve v tom čase prišla do kapely Laura a odvtedy sme začali robiť nový materiál.“ Basgitaristka a multiinštrumentalistka Laura Jašková, jeden z najväčších zjavov súčasnej slovenskej scény, tiež členka skupiny Meowlau x Val, znamená pre kapelu veľký prínos. 

V septembri 2021 potrebovali basgitaristu na záskok počas niekoľkých koncertov. Ako sama hovorí, na vstup do kapely musel prísť ten správny čas: „Táto ponuka prišla ešte pár rokov predtým, než som tam reálne prišla. Nebolo na to správne životné načasovanie. Ešte som maturovala, aj muzikantsky som bola aktívna so superstaristkou Terezou Maškovou. Vtedy to úplne neklaplo, ale som za to rada. Prešla som odvtedy veľkým hudobným aj osobným prerodom a myslím si, že v septembri 2021 to prišlo naozaj správne. Po prvej skúške som chalanom povedala, že ,chalani, keby niečo...‘, Rumko (Matej Ruman, pozn. aut.) ma vtedy naťahoval, že tento vlak už ušiel... Mala som o to záujem od prvej skúšky a som rada, že sa to stalo.“ 

„Vďaka Laure sa zmenil celkový prístup pôvodných členov ku kapele. Inšpirovala nás. Samotnej tvorbe sme tentokrát venovali omnoho viac času, nasadenia i energie. Navyše, odkedy s nami hrá, trochu nás to aj postavilo na nohy. Bolo to pre nás zrkadlo, aby sme sa aj my trochu zlepšili. Skrátka, ona nás k tomu motivuje, aby sme hrali čo najlepšie a snažili sa ešte posúvať. Juraj (Podmanický, pozn. aut.) vraví, že keby ešte spievala tak dobre, ako hrá, tak ju vyhodí z kapely,“ žartuje Jozef a Laura dopĺňa: 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite