Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Hlasy bez ozveny patria deťom

.alexandra Jurišová .kultúra .kultúra

S podtitulom Príbeh zvukára nacistov grafického románu Hlasy bez ozveny by sme mohli polemizovať. Hoci ústrednou postavou je zvukový inžinier Hermann Karnau, vedľajšie postavy, a teda deti, sú rovnocennými rozprávačmi príbehu, o ktorom ste doteraz možno ani nepočuli.

Knižnica .týždňa: Hlasy bez ozveny patria deťom Ulli Lust, Marcel Beyer: Hlasy bez ozveny. Príbeh zvukára nacistov (BRAK 2023, preložila Milina Svítková)

prejavy vodcu na zhromaždeniach, známy nacistický pozdrav a pokrik davu, vybuchujúce bomby, detské hlasy, prirodzené okolité zvuky, stonanie od bolesti či strachu. Ľudskými hlasmi posadnutý Karnau toto všetko zaznamenával na desiatky gramofónových platní. No nie iba pre zábavu. 

Zamestnávali ho totiž nacisti, čo mu umožnilo dostať sa do blízkosti tých najobávanejších z nich a byť súčasťou i mnohých významných udalostí v tretej ríši; chodil na schôdze, bol vyslaný na východný front do Hitlerovho berlínskeho bunkra, kde mal nahrať jeho posledné slová, či dokonca do domácnosti Josepha Goebbelsa. Tam spoznal všetky jeho deti, no najmä najstaršiu dcéru Helgu, ktorá ako jediná tušila, aká hrôza ju i jej malých súrodencov ešte len čaká. 

ľudia sa hanbili za svoj hlas

Do roku 1877, kým Thomas Edison vynašiel fonograf, sa svet tónov prejavoval len vo svojej prchavej prítomnosti – ničím a nikým nezachytený, iba v danom momente konkrétnymi poslucháčmi. Všetky ostatné zvuky sa prejavovali v predstavách. Celkom nečakaný rozmer akustiky však nastal vo chvíli, keď sa do zvukového valca vryli prvé slová osoby, ktorá ich vyslovila a mohla počúvať aj neskôr s časovým odstupom. „Hlasy prelomili tmu, temnotu, čierňavu. Black Marie, tak Edison pokrstil jeden zo svojich prvých fonografov.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite