Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Márquez povedal, že jeho poslednú knihu treba zničiť. Napriek tomu nedávno vyšla po celom svete

.bibiána Kristína Danitová .kultúra .kultúra

Uvidíme sa v auguste. S týmito slovami sa s nami lúči Gabriel García Márquez. Ide totiž o názov jeho posledného diela, ktoré za života už nestihol vydať. Urobili tak jeho synovia krátko pred 10. výročím otcovej smrti.

Márquez povedal, že jeho poslednú knihu treba zničiť. Napriek tomu nedávno vyšla po celom svete HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES Gabriel García Márquez pri prevzatí Nobelovej ceny za literatúru v roku 1982.

gabriel García Márquez si vydanie svojho posledného diela neželal. Dôvodom zrejme bola choroba – na sklonku života trpel demenciou, ktorá ho oberala o jemu vlastné spisovateľské majstrovstvo. Posledná literárna rozlúčka s predstaviteľom magického realizmu sa preto koná iba vďaka jeho dedičom.

Dediči môžu mať rôzne motivácie, medzi ktorými peniaze určite nebudú tými poslednými, a preto je takéto posmrtné vydávanie diel vždy diskutabilné. Špeciálne u takého skvelého spisovateľa. Má sa vydávať kniha človeka, ktorý pri jej písaní už trpel demenciou a stratou pamäti? A ktorý si jej vydanie neželal?

gabo, Fidel a iní priatelia

Gabriel García Márquez sa narodil v roku 1927 v kolumbijskej Aracatace. Do ôsmich rokov ho vychovávali starí rodičia. Tí mali na jeho tvorbu zásadný vplyv. Starý otec bol plukovníkom počas občianskej revolúcie a stará mama rozprávala vnukovi príbehy z čias banánovej republiky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite