Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel fotograf (nielen) Lasicu, Satinského a Filipa

.marian Jaslovský .kultúra

Jozef Uhliarik žil nenápadne a preto správa o tom, že tu nie je, nerozmetala internety. Sú ľudia, ktorí dejiny robia a sú iní, ktorí ich dokumentujú, a sú pritom rovnako dôležití, ako aktéri. Pretože bez nich by sa významné chvíľky prepadli do čiernej diery zabúdania. Jožko bol ten druhý. Zachytával okamihy a vďaka nemu tu zostali v celej svojej sile, kráse a radosti ako tá príslovečná muška v jantári.

Zomrel fotograf (nielen) Lasicu, Satinského a Filipa

nedávno po tom, čo sme sa rozlúčili s Ctiborom Bachratým, fotografom divadla, festivalu Pohoda a ďalších vzácnych okamihov, zomrel vo veku 65 rokov aj Jozef Uhliarik, ktorému nikto nepovedal inak ako Jožko. Mal agentúru JUH a tak sa aj podpisoval. Jozef Juh. To mu sedelo, lebo bol vždy vľúdny a slnečne pokojný - ak chceme zhmotniť krásu do dvoch rozmerov fotografie, nemôžeme ju odplašiť netrpezlivosťou a nervnosťou.

Aj keď bol nenápadný (i keď jeho nevysoká zavalitá postava s dlhou permoníkovskou bradou bola priamo ikonická), jeho diela ste veľmi pravdepodobne videli, pretože určite najčastejším objektom jeho fotiek boli Lasica, Satinský a Filip.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite