Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zamestnanci RTVS žiadajú rezort kultúry, aby stiahol návrh zákona o telerozhlase — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .kultúra

Pod vyhlásenie sa podpísalo už 600 ľudí. Správu komentuje Eugen Korda.

Zamestnanci RTVS žiadajú rezort kultúry, aby stiahol návrh zákona o telerozhlase — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Jakub Julény

zamestnanci Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) žiadajú Ministerstvo kultúry (MK) SR, aby stiahlo navrhované zmeny zákona v súvislosti s telerozhlasom. Apelujú na spoločné vytvorenie prostredia pre celospoločenskú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho média ako garanta nezávislej novinárskej a kultúrnej tvorby. Prvý predpoklad vidia vo vytvorení mechanizmu pre „zodpovedné riadenie nezávislé od politickej moci a stabilné financovanie“ aj po zrušení koncesionárskych poplatkov. Pod vyhlásenie sa podpísalo už 600 ľudí.

„Praktickým dôsledkom navrhnutých zmien môže byť nástroj na politické ovládnutie RTVS pre akúkoľvek vládnu moc. Pritom slobodné a nezávislé verejnoprávne médiá majú slúžiť všetkým občanom Slovenska, nie mocenským ambíciám ktorýchkoľvek strán,“ uviedli zamestnanci RTVS vo vyhlásení. 

Poukázali pritom na navrhované zmeny v zložení a voľbe členov Rady RTVS, zmenu voľby generálneho riaditeľa či plánovaný vznik Programovej rady s kompetenciou „kontrolovať vysielanie a zasahovať do spravodajského aj ďalšieho vysielania“.

vysvetlenie Eugena Kordu:

Je dobre, že zamestnanci RTVS začali brániť nezávislosť inštitúcie, v ktorej pracujú a ktorá má zlúžiť okrem zábavy hlavne kvalitnej žurnalistike. Vyzývať ministerstvo kultúry, ktoré riadi pani Šimkovičová z Tv Slovan, je jedna vec, inou vecou je, či si ten list prečíta a či bude ochotná akceptovať to, o čo ju 600 ľudí žiada. Vyzerá to tak, že v normalizačnom ťažení jej takýto list nezabráni, keďže má úplnú podporu premiéra, celej koalície, dokonca aj bývalého redaktora TV JOJ Samuela Migaľa, ktorý hlasuje za všetky zákony, ktoré likvidujú právny štát. A zahlasuje aj za likvidáciu RTVS. Ak však po liste nepríde k aktívnemu odporu jeho autorov, verejnosti a politických strán, novinárska sloboda signatárov za pár týždňov skončí. Keď boli pred niekoľkými rokmi podobnej skúške vystavení zamestnanci Českej televízie, neváhali a použili samotnú televíziu, aby politikom z hláv vyhnali ich sny o tom, že by im mala slúžiť. Obsadili ju, zabarikádovali sa v nej a každý deň vysielali to, čo  ju mohlo zachrániť a - ako sa ukázalo - aj zachránilo. Českí občania vyšli do ulíc. Na podporu nezávislosti televízie sa konala na Václavskom námestí státisícová demonštrácia. A mimochodom - jej nezávisloť prišli brániť aj umelci zo Slovenska. Niečo o tom viem. Viezol som ich tam. Novinári ČT si vtedy získali rešpekt a Česká televízia z toho ťaží dodnes. Česi našli odvahu brániť svoju kvalitnú verejnoprávnu inštitúciu. Môže sa nájsť aj na Slovensku, hoci kvalita je neporovnateľná?

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite