Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 9. – 10. marec

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 9. – 10. marec Roy Lichtenstein: Figures in Landscape

kam do galérie:

MDŽ v SNG: Ženský hlas

Špeciálny program zameraný na diela zoskupenia Kundy crew, výtvarníčky Lucie Dovičákovej a fotografky Jany Hostričovej, ktoré sú v SNG aktuálne  vystavené na samostatnej výstave s témou Ženský hlas. Súčasťou programu je napr. aj stretnutie a diskusia s Luciou Dovičákovou o 16.00  v priestoroch sály II na prvom poschodí. Vstup do galérie a celý program je v sobotu zadarmo.

kde: SNG, Bratislava

kedy: 9. 3., 10.00 - 18.00

Lucia Dovičáková: Paradajková polievka

Obrazy Lucie Dovičákovej môžete vidieť aj na výstave Prázdny dom v galérii ATELIER XIII. Viac o výstave si môžete vypočuť v rozhovore s Luciou Dovičákovou

Lucia Dovičáková: Prírodné

roy Lichtenstein: A Centennial Exhibition

Múzeum Albertina pri príležitosti Lichtensteinových nedožitých 100. narodenín oslavuje majstra pop-artu Roya Lichtensteina (1923 – 1997, New York) komplexnou retrospektívou, ktorá spája viac ako 90 obrazov, sôch a grafík. Jeho kreslená estetika, ktorá využíva sýto žiarivé farby, jasné línie a charakteristické bodky Ben Day v imitácii lacných techník tlače komiksov, mala obrovský vplyv na americkú umeleckú scénu 60. rokov.

Výstava začína práve ranými dielami Lichtensteina  zo 60. rokov vrátane ikony pop-artu tej doby: Look Mickey. Rovnako sú na výstave autorove ikonické čiernobiele maľby predmetov prevzatých z reklamy na produkty, ako aj krajiny, ktoré parafrázujú diela umelcov ako Picasso, Dalí, Kirchner či Pollock. Na výstave je i gigantická socha Brushstroke. Spolu s Andym Warholom a Jacksonom Pollockom patrí Roy Lichtenstein medzi najvplyvnejších a najvýznamnejších amerických umelcov 20. storočia.

kde: Albertina, Viedeň

kedy: denne od 10.00 - 18.00, v stredu a piatok do 21.00

Roy Lichtenstein: Beach Scene with Starfisch

kam do divadla:

tá bolesť ťa prejde

Inscenácia je divadelnou adaptáciou rovnomennej knihy autorky Mie Žurekovej. V tejto novele však Mia Žureková citlivo, občas kruto cynicky, no najmä veľmi ľudsky ukazuje, že kto nechce zažiť bolesti priateľstva, nemá právo ani na jeho radosti. V denníkových zápiskoch vo forme listov okamžite strhne čitateľa do silného prúdu málo viditeľných vychýlení duše, tela, vzťahov i spoločnosti, v ktorej dnes žijeme a pre ktorú je skratka LGBTI niekedy ešte stále tabu. Príbeh je rekonštrukciou reálnej skúsenosti z autorkinho okolia. Počiatočná love story otvorí citlivé spoločenské témy a približuje napätú atmosféru na Slovensku.

Réžia a choreografia: Elégia Štrbová

Hudba: Jonatán Pastirčák

kde: Kultúrne centrum P*AKT, Pionierska 17, Bratislava

kedy: 10. marca o 19.00

...na pomedzí divadla a tanca sú aj inscenácie choreografky a tanečníčky Kataríny Zagorski. Prečítajte si veľmi osobný rozhovor teatrológa Mareka Godoviča s Katarínou Zagorski o jej najnovšej performancii, ale aj o Stoke, Írsku, súčasnom tanci, balete či písaní o tanci.

v kine:

...blížia sa Oskary a náš favorit je:

anatómia pádu, r. Justine Triet

Sugestívny víťaz tohtoročného Cannes je pitvou jedného vzťahu, analýzou rozpadajúceho sa manželstva. Režisérka Justine Triet otvára množstvo otázok aj formálnymi postupmi, ktoré sú opakom hollywoodskej dramatizácie súdnych drám. Tiesnivé audiovizuálne dielo a strhujúci filmový zážitok.

Vrcholnou scénou je epická hádka manželov, dokonale vystavaná, krutá, realistická, vrcholiaca fyzickým násilím, ktoré ale už iba počujeme - len zvuk úderov, ale kto je útočník, kto sa bráni, a je tu iba jedna obeť? 

slnečnice

Tajomstvo majstrovských malieb Vincenta van Gogha, ktorého Slnečnice patria medzi najikonickejšie obrazy v dejinách umenia. Prečo si vybral Vincent van Gogh práve slnečnice? Aké posolstvo táto séria obrazov prináša? Čím sa jednotlivé obrazy líšia? Čo odhalili vedci, ktorí tieto diela podrobne študovali? Výpravný film navštívi okrem Amsterdamu tiež Londýn, Filadelfiu, Tokio i Mníchov, aby odhalil tajomstvo piatich slávnych obrazov slnečníc Vincenta van Gogha a vytvoril jedinečnú virtuálnu výstavu pre plátna kín.

kde: kino Nostalgia, Bratislava

kedy: 9. marca o 18.00 

doma: 

radůza - půjdu, kam chci, r. Olga Malířová Špátová (DAFilms)

Unikátny dokumentárny portrét Radúzy nás necháva prvýkrát nazrieť do profesného i súkromného života jednej z najvýraznejších osobností českej hudobnej scény. Zásadný vplyv na mladú talentovanú pesničkárku mala Zuzana Navarová, na jej popud Radúza vyštudovala konzervatórium. Pretože nikdy nenašla žiadnu skupinu, s ktorou by sa mohla stotožniť, dodnes vystupuje sama. Vnútorná potreba absolútnej slobody sa premieta i do jej osobného života. Intímny snímok Olgy Špátovej je pretkaný niekoľkými ukážkami z koncertov Radúzy počas jej celej kariéry a otvorenými rozhovormi objasňujúcimi jej životnú filozofiu. 

špina, r. Tereza Nvotová (DAFilms)

Intímna dráma z prostredia dospievajúcich sa odohráva v súčasnej Bratislave. Lena je sedemnásťročné dievča, ktoré vzdoruje rodičom, zažíva svoje prvé zamilovanie, tajné nočné dobrodružstvá s kamarátmi, či magické rána nad Dunajom. Jej svet plný snov a túžob však naruší nečakaná udalosť… Znásilnenie. Je to ako špina, ktorá sa nedá zmyť. Lena musí prejsť cestu, ktorá už nie je obyčajným dospievaním, ale skôr vnútorný boj. Okolie ju nechápe a už nikdy úplne nepochopí. Je to ona sama, kto sa musí zmeniť, dospieť a pochopiť, že nemôže ostať obeťou. Trest si zaslúži ten, kto jej to spôsobil. 

čo počúvať:

V tomto týždni sme sa lúčili s ďalšou legendou - Pavlom Zajíčkom. Pre plan.art na básnika undergroundu spomína v intenzívnom texte prekladateľ a publicista Josef Rauvolf.

norah Jones - Visions

Norah Jones prichádza so svojim deviatym štúdiovým album, ktorý vznikol v spolupráci s producentom a multiinštrumentalistom Leonom Michelsom. „Väčšinu skladieb sme robili rovnakým spôsobom, sedela som pri klavíri alebo s gitarou a Leon hral na bicie a len sme jamovali, “ hovorí Norah Jones. „Páči sa mi surovosť medzi mnou a Leonom, spôsob, akým to znie,  tak trochu garážovo, ale aj oduševnene.“ Je to živý, veselý album o pocite slobody, radosti a o akceptovaní toho, čo život prináša. Náladou tak kontrastuje s jej predchádzajúcim albumom Pick Me Up Off The Floor, ktorý bol temnejší.

the Black Crowes - Happiness Bastards

Po 15 rokoch sa s novým albumom vracajú The Black Crowes. Po komerčnom úspechu ich druhého albumu The Southern Harmony and Musical Companion sa skupina rozpadla, kvôli drogovej závislosti časti kapely a rozporom medzi bratmi Chrisom a Richom.  V r. 2019, pri príležitosti 30. výročia vydania ich debutového albumu Shake Your Money Maker, sa ale opäť dali dokopy, výsledkom je album, ktorý vyjde už o niekoľko dní a je návratom k ich rockovým koreňom.

čo čítať:

pedro Almodóvar: Posledný sen

„Táto kniha pripomína autobiografiu, hoci neúplnú... Čitateľ sa z nej o mne dozvie veľmi veľa,“ definuje Pedro Almodóvar svoju prvú zbierku dvanástich poviedok, na rôzne témy vo fascinujúcej zmesi fikcie a reality z obdobia od konca 60. rokov až po súčasnosť. Čítať tieto poviedky je ako pozerať Almodóvarove filmy: prekvapujúce, zábavné, mätúce, dojímavé a vedúce k zamysleniu.

...už sme vám odporúčali knihu rozhovorov s Pavlom Zajíčkom  Radost je lehkost, vánek, studená voda. Pripomeňte si, nielen počúvaním, jeho básnické majstrovstvo napr. v zbierke Čas je výkřik uprostřed noci

ARTFÓRUM ODPORÚČA

robert Seethaler: Celý život

Andreas Egger prežije celý život v alpskom údolí. Sleduje odtiaľ všetky významné okamihy minulého storočia, ktoré niekedy zasiahnu do jeho života. Kniha bola v roku 2016 nominovaná na Medzinárodnú Man Booker Prize a minulý rok mal premiéru rovnomenný film. Citlivé a múdre dielo, ktoré prináša veľký detail života jedného (ne)obyčajného človeka. 

eva Redecker: Revoluce pro život

Kritika kapitalizmu filozofky Evy von Redecker prostredníctvom metafor a antických odkazov v duchu berlínskej kritickej teórie. V súčasných protestných hnutiach ako Black Lives Matter či Fridays for Future autorka rozpoznáva počiatky revolúcie, ktoré zmenia naše kultúrne vzorce a ovplyvnia naše každodenné činnosti: starostlivosť namiesto ovládania, regenerácia namiesto ťaženia, participácia namiesto zhodnocovania. 

na čo sa tešíme:

filmový kabinet špeciál: Alfred Hitchcock

Bratislavské Kino Lumière počas piatich týždňov od 13. 2. do 12. 3. každý utorok o 18:00 ponúkne v zreštaurovanej 4K verzii postupne päť filmov majstra napätia: Ani tieň podozrenia (1943), Okno do dvora (1954), Vertigo (1958), Na sever severozápadnou linkou (1059) a Psycho (1960). Všetky budú sprevádzané lektorskými úvodmi filmovej teoretičky Kataríny Mišíkovej. A to nielen v Kine Lumière, ale aj na plan.art, kde si každý víkend v rubrike film.plan môžete prečítať o aktuálnom titule naplánovanom na nasledujúci týždeň. Tým posledným bude Psycho, prečítajte si o ňom už dnes.

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite