Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knieža od Tatier a secesia na Liptove

.hana Chorvátová .kultúra

V záplave nepríjemných správ z domova aj zo sveta človeka potešia aj drobné udalosti, ktoré prezrádzajú, že to s nami nie je až také zlé. Počas jarných prázdnin som s deťmi navštívila dve múzeá, kde sa nedávno objavili nové výstavy, a presne s týmto pocitom som odchádzala.

Knieža od Tatier a secesia na Liptove Samuel Chorvát

prvým bolo Popradské múzeum v Poprade, druhým Liptovské múzeum v Ružomberku. Každá expozícia je iná, v Poprade stála, v Ružomberku krátkodobá, potrvá len do 4. júna 2024.

Výstava Knieža z Popradu a jeho hrobka v Popradskom múzeu je venovaná neobyčajnému nálezu honosnej hrobky neznámeho germánskeho kniežaťa. Honosná je nielen samotnou drevenou konštrukciu, ktorá predstavuje vonkajšiu drevenú zrubovú komoru zo smrekovca a menšiu drevenú rakvu, v ktorej bol na drevenej posteli uložený cca 20-ročný muž. Výnimočná je aj výbava, ktorú pre zosnulého osobitne vložili do rakvy a vonkajšej komory. Presnejšie výbava, ktorá sa zachovala, lebo už nebola zaujímavá pre vykrádačov. 

Hana Chorvátová

Návštevník sa postupne v piatich miestnostiach dozvie nateraz známe poznatky o hrobke, jej vykradnutí a pohrebe zosnulého kniežaťa. V prvej miestnosti autori snažili predstaviť návštevníkom dianie na prelome 4. a 5.  storočia n. l. pod Tatrami. Návštevník môže zistiť doterajšiu predstavu archeológov o archeologických kultúrach a kmeňoch, ktoré tu žili v danom období prostredníctvom dotykového stola. Zo sprievodných vitrín sa návštevníci dozvedia o pestovaní obilia v danom období a tiež aj o miestach spracovania železnej rudy či ložiskách. Dostatok dreva a ložiská železnej rudy bol asi dôvod, ktorý priťahoval ľudí do vysokohorskej oblasti. 

Druhá miestnosť je venovaná archeologickému výskumu, ktorý bol pomerne dobrodružný. Jama hrobky bola hlboká päť metrov a zaliata vodou. Archeológovia a technici pod vedením Archeologického ústavu SAV, v.v.i. v Nitre a Podtatranského múzea v Poprade vynaložili mnoho tvorivosti, aby sa im podarilo objekt preskúmať tými najlepšími metódami. Návštevníci si môžu pozrieť aj sprievodný film, ktorý dokumentoval priebeh výskumu v teréne a hľadanie spôsobov ako uchovať rozsiahly drevený materiál z hrobky za pomoci odborníkov viacerých inštitúcií zo Šlezvicka z Spolkovej republiky Nemecko, najmä z Nadácie Archeologického múzea pri Nadácii Šlezvicko-Holštajnských štátnych múzeí v zámku Gottorf (Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloss Gottorf), kde majú s konzervovaním organického materiálu bohaté skúsenosti.

Ďalšia miestnosť prináša návštevníkom prekvapenie v podobe ideálnej rekonštrukcie samotnej hrobky a rakvy v momente pohrebu kniežaťa, ktorá sa vynorí za hlbokej tmy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite