Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viedenská galéria Albertina otvára novú pobočku v susedstve kláštora Klosterneuburg

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Habsburgovci po sebe zanechali okrem historickej stopy aj úchvatnú architektúru a vzácne umelecké diela. Mnohé nájdeme v okolí Viedne, niekdajšom sídle cisárov, ktorí z nej urobili jedno z centier strednej Európy.

Viedenská galéria Albertina otvára novú pobočku v susedstve kláštora Klosterneuburg stift-klosterneuburg.at

ak neviete, kam sa vybrať počas čoraz teplejších víkendov, prinášame vám niekoľko zaujímavých tipov z Viedne a jej okolia. Niektoré vám ukážu krásne prostredie v spojení s úchvatnou architektúrou, iné vám predstavia umelecké diela svetových umelcov. História a umenie sú sestry, ktoré keď spoja sily, vytvoria jedinečný súzvuk.

nedokončené letné sídlo Karola VI.

Kláštor Klosterneuburg sa nachádza tri kilometre severozápadne od Viedne, v dolnorakúskom meste Klosterneuburg. Karol VI. ho dal vybudovať ako letnú rezidenciu Habsburgovcov. Strávil v nej údajne len jedinú noc, pretože zomrel, kým bola dostavaná. Jeho dcéra Mária Terézia sa rozhodla pre dodnes oveľa známejší a navštevovanejší Schönbrunn. Kláštor je tak najstaršou nedokončenou barokovou stavbou v Európe. 

Napriek tomu nezíva prázdnotou. Dnes je z kláštora Klosterneuburg múzeum. To si tento rok pripravilo pre návštevníkov zaujímavé novinky. Prvou je zrekonštruovaná vínna pivnica. „Máme nové prehliadky vínnej pivnice, nainštalovali sme tam veľa nových svetelných objektov aj nové zvukové inštalácie,“ povedala Petra Ipsmiller, manažérka cestovného ruchu z múzea v kláštore Klosterneuburg. Pri rekonštrukcii použili viac ako 3-tisíc metrov káblov a 355 vínových fliaš, ktoré sú súčasťou inštalácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite