Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 2. – 3. marec

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list

plan.art: Víkendový TO DO list 2. – 3. marec

Politikom sa neverí, politici sa kontrolujú. Verí sa v Boha, verí sa v prírodu, verí sa v krásu, verí sa v myšlienku, ideu. V politika sa neverí, a kto v neho verí, je idiot!“ (Karel Kryl)

kam do galérie:

martin Gerboc:  Oko za oko, zub za zub!

Vydajte sa na extatickú cestu rozkošami a tortúrami tela i ducha, cestu svetom, ktorý môžu preskúmať iba tí, ktorí sú ochotní riskovať.  “Úlohou Martina Gerboce je donutit diváka, aby viděl svět zcela jeho způsobem. Proto také přistupuje k tvorbě z pozice režiséra, který vyznává spřízněnost s interdisciplinárním přesahem z hudby, filmu, divadla, filozofie ad., a využívá ve svůj prospěch jejich vlivu a možných účinků jejich manipulativnosti. Upřednostňuje přímé vyjádření složitých myšlenek s mnohdy tragickým a nadčasovým tématem. Autor vyhledává vyhrocené emocionální stavy, které zobrazuje až kabaretním způsobem. V historii bychom kromě mnoha jiných scénářů interpretace nalezli analogický způsob práce také při koncipování takzvaných živých obrazů, které byly jedním z vyvrcholení historismu. Celostní vnímání jej vede k přesvědčení, že umělec by měl být režisérem emočně silného prožitku a obraz je jen jedním z prostředků vyjádření osobní angažovanosti.” (kurátor Adam Hnojil) 

kde: Zámecká jízdárna, Hluboká nad Vltavou

kedy: denne 9:00 - 16:00

Obrazy Martina Gerboca môžete vidieť aj na výstave KAFKAesque v pražskom Centre súčasného umenia DOX. Viac o výstave si môžete vypočuť v rozhovore s riaditeľom Centra súčasného umenia DOX a spolukurátorom výstavy KAFKAesque Leošom Válkom.

kam do divadla:

queer Runner (labyrint citu / ráj mysli), r. JQr a kolektív

Inšpiráciou pre ústrednú postavu hry Alana je práca a osud britského matematika, logika, kryptoanalytika a zakladateľa modernej informatiky a počítačovej vedy Alana Turinga, ktorému sa podarilo počas 2. sv. vojny prelomiť kód Enigma nemeckých šifrovacích zariadení. Krátko po skončení vojny, bol obvinený a súdený za homosexualitu. Aby sa vyhol väzeniu súhlasil s chemickou kastráciou, ktorá mu spôsobila fyzické aj duševné problémy. 

Po dvoch rokoch „liečby “si vzal život. Mal 42 rokov. Queer Runner ale nie je dokumentárna inscenácia o jeho živote. Autor a režisér JQr otvára fantastický, šifrovaný svet. Koláž príbehov, citácií, odkazov a autorského textu má prvky autobiografie, biografie, pracuje s vedeckými faktami i divokou fikciou.

kde: HaDivadlo, Alfa pasáž, Poštovská 8d, Brno

kedy: 3. marca o 17.30, 5. marca o 19.30

kam do kina:

aravaggio - Duša a krv

Život barokového búrliváka Michelangela Merisiho, majstra svetla a temnoty, ktorý si podmanil umelecký svet pod menom Caravaggio, má všetky charakteristiky pútavého príbehu. Nechýba v ňom vražda, vypäté emócie ani nesmierna krása. Dostal meno vynikajúceho florentínskeho umelca a jedného z archanjelov. Jeho talent mu predurčil úspech, večný súboj s vnútornými démonmi mu však nedovolil si ho užívať príliš dlho. Jeho cesta z Milána na Maltu nie je výpoveďou len o štyridsiatke obrazov, ale tiež o Caravaggiovom ustavičnom hľadaní slobody a seba samého vo svojej tvorbe. Intenzívny dokumentárny film prináša jedinečnú možnosť preskúmať zblízka zvodnú krásu Carravagiových slávnych obrazov rovnako ako nahliadnuť medzi svetlo a temnotu jeho vnútorného sveta. Jeho prelomový surový realizmus bol šokujúcim odklonom od kultivovaného manierizmu. Dokonalá obrazová kvalita ponúka príležitosť oceniť jeho typické kontrastné línie a poznať v obličajoch jeho biblických postáv známe tváre ľahkých žien a žobrákov.

kde: kino Nostalgia, Bratislava

kedy: 2. marca o 18.00

dokonalé dni

Veľký návrat Wima Wendersa! Filmová poézia o hľadaní krásy v zdanlivých maličkostiach. Zdá sa, že Hirayama je so svojím jednoduchým životom upratovača toaliet v Tokiu úplne spokojný. Mimo detailne naplánovanej každodennej rutiny sa venuje svojej vášni pre rockovú hudbu a knihy. Miluje aj stromy a fotí si ich. Séria nečakaných stretnutí postupne odhaľuje viac z jeho minulosti.

z gauča: 

the Velvet Underground (Apple TV+)

2. marca by svoje 82. narodeniny oslávil Lou Reed a tak si pustite skvelý dokument od Todda Haynesa, hypnotický a výbušný, ktorý vzdáva poctu nielen skupine, ale celej umeleckej scéne tej doby, je to štúdia kontrakultúry, súčasťou ktorej boli aj The Velvet Underground. Odkrýva proces tvorby, inšpirácie, sledujeme vznik ikonických skladieb od ich pôvodných verzií až po podobu, ktorú poznáme. A tiež textárskeho génia Lou Reeda a hudobného génia Johna Calea. Reeda napokon spoznávame práve najmä cez jeho texty.  Nie je to konvenčný dokument, Haynes vrství obrazy a zvuky, invenčne pracuje s archívnymi zábermi a monochromatickým pozadím za „hovoriacimi hlavami“ vytvára efekt Warholových obrazov. Jednoducho vizuálna a zvuková explózia inšpirovaná Warholovou šou, ktorej boli „velveti “ súčasťou.

high Fidelity (Disney+)

Román Nicka Hornbyho z roku 1995 sa najskôr dočkal filmového spracovania v réžii Stephena Frearsa (s českým názvom Všetky moje lásky, v slovenskom nepochopiteľne nazvaný  Sex, dievčatá, čokoľvek). Dvadsať rokov po uvedení filmu sa High Fidelity vrátil v podobe televízneho seriálu. Postava Roba - majiteľa obchodu s vinylmi - zostala, ale Rob je tentoraz ženská hrdinka, dej sa z Londýna presunul do New Yorku, nechýbajú odkazy na rôzne kauzy v hudobnom priemysle, ktoré sú v obchode predmetom sporov, ani irónia. A veľa veľa veľa hudby, legendárne príbehy z dejín rocku, i skvelá epizóda, ktorá sa do filmu nedostala o žene mstiacej sa nevernému manželovi skrz jeho dokonalú zbierku vinylov, a ktorej pointou (ako aj v ostatných epizódach) je dokonalá demonštrácia lásky k hudbe. 

čo počúvať:

V tomto týždni sme sa lúčili s posledným “zo svätej trojice” - po Dežovi Ursinym a Mariánovi Vargovi odišiel Jožo Barina. Lúčili sme sa s ním aj na plan.art, veľmi pekne o ňom píše Peter Markovski a spomína Lucia Piussi. A k čítaniu si pustite jeho nezameniteľný hlas.

Jožo Barina: Odišiel posledný zo „svätej trojice” slovenského bigbít

 

Tridsať rokov uplynie 3. marca od odchodu Karla Kryla. Čo ešte dodať..stále aktuálny.

čo čítať (ale aj pozerať):

Dvadsaťosem rokov uplynie 3. marca od odchodu Marguerite Durasovej. Durasovej romány sú jej vlastným zrkadlom, hranice medzi autobiogrfiou a fikciu sú rozostrené. Spomienka a zabúdanie - tento kontrapunkt nájdeme takmer v celom jej diele. 

Súčastnosť, ktorú práve prežívame stále sprevádza minulosť, čo vyvoláva konfrontáciu prítomnosti a zážitkov, ktoré v našich snoch a spomienkach opätovne prežívame. Napr. Durasovej ikonický film India song je vizualizovaným rozpomínaním sa, dokonalou štúdiou tohto procesu. Film je variáciou na jej novelu Vicekonzul, podľa ktorej vznikla najskôr divadelná hra a potom aj rovnomenný film. Sama pritom tento trojtext oddeľuje. 

V 60-tych rokoch sa viac zameriava na drámu a filmové scenáre, často adaptácie vlastných románov (napr. aj k filmu Alaina Resnaisa Hirošima, moja láska, alebo Moderato cantabile, ktorý sfilmoval Peter Brook). V 70-tych rokoch je jej doménou film aby sa v 80-tych rokoch vrátila k beletrii. V tomto období píše aj svoj najslávnejší román Milenec, ktorý sfilmoval Jean-Jacques Annaud. 

 Výber Durasovej (nielen) divadelných textov vydal Divadelný ústav v preklade Michaely Jurovskej.

christina Lamb: Naše těla, jejich bojiště

Christina Lamb je rešpektovaná britská vojnová reportérka, ktorá viac ako 30 rokov pokrýva vojnové konflikty po celom svete. V tejto knihe sa zameriava na znásilnenia a iné formy sexuálneho násilia, ktoré sú využívané ako strategické zbrane. Lamb sa rozprávala so ženami väznené Japoncami počas 2. sv. vojny, ženy mučené argentínskou juntou v r. 1976, ženy znásilňované barmskými vojakmi počas genocídy Rohingov v r. 2017, ženy v zajatí Boko Haram či ISIS a ďalšie príbehy hrôzy, utrpenia i hrdinstva. Strhujúce reportíže o jednej z najdrastickejších vojnových zbraní - sexe.

ARTFÓRUM ODPORÚČA

cormac McCarthy: Stella Maris

Cormac McCarthy a jeho Stella Maris vo vydavateľstve Argo a preklade Ladislava Nagyho. Must have pre každého, kto má rád štýl tohto, dnes už legendárneho, amerického spisovateľa.

david Böhm: Skica jako prvotní vizualizace myšlenky

Čo je to skica? Ako vznikne niečo, čo ešte pred chvíľou neexistovalo? Výtvarník David Böhm sa snaží vo svojej novej knihe nájsť odpovede na tieto otázky prostredníctvom výtvarných experimentov, teoretických úvah a rozhovorov so súčasnými umelcami.

na čo sa tešíme:

filmový kabinet špeciál: Alfred Hitchcock

Bratislavské Kino Lumière počas piatich týždňov od 13. 2. do 12. 3. každý utorok o 18:00 ponúkne v zreštaurovanej 4K verzii postupne päť filmov majstra napätia: Ani tieň podozrenia (1943), Okno do dvora (1954), Vertigo (1958), Na sever severozápadnou linkou (1959) a Psycho (1960). 

Všetky budú sprevádzané lektorskými úvodmi filmovej teoretičky Kataríny Mišíkovej. A to nielen v Kine Lumière, ale aj na plan.art, kde si každý víkend v rubrike film.plan môžete prečítať o aktuálnom titule naplánovanom na nasledujúci týždeň. Najbližšie je na programe Na sever severozápadnou linkou, prečítajte si o ňom už dnes.

Muž na Lincolnovom nose

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite