Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Drogová kráľovná Griselda Blancová bola jediným človekom, ktorého sa bál aj Escobar

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Napriek tomu, že obchodu s drogami vládnu muži, Griselda Blancová si získala rešpekt aj toho najobávanejšieho z nich. „Jediným mužom, ktorého som sa kedy bál, bola žena,“ povedal o nej Pablo Escobar v úvode seriálu o jej živote.

Drogová kráľovná Griselda Blancová bola jediným človekom, ktorého sa bál aj Escobar SITA/Elizabeth Morris/Netflix via AP

griselda Blancová, alias Kokaínová kmotra, bola v 70. a 80. rokoch kráľovnou biznisu s kokaínom. Jej majetok mal hodnotu dvoch miliárd dolárov, mesačne zarábala osemdesiat miliónov. Jej cesta k úspechu a moci však bola vydláždená smrťou.

Väčšinu svojej mladosti prežila v Medellíne. Značne sa na nej podpísala kriminalita miesta, v ktorom vyrastala. Už ako jedenásťročná vkročila do sveta zločinu po tom, ako uniesla z bohatej štvrte o rok mladšieho chlapca. Vypýtala si zaňho výkupné. Keď ho rodina nezaplatila, chlapca zastrelila. Bol to prvý výrazný prejav jej neľútostnej a ambicióznej povahy.

Túto príhodu však v seriáli Griselda, ktorý sa zaoberá jej cestou k vybudovaniu vlastného impéria a pádu na úplné dno, nedozviete. Rovnako sa nedozviete veľa ďalších vecí. Seriál, na ktorom pracovali tvorcovia Narcos, nám nepriblíži ani povahu jej vzťahu s Escobarom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite